Palestinsk tonåring begravdes

Publicerad:
Uppdaterad:

UTRIKES

Stockholm. Tusentals samlades för att begrava den dödade palestinske 16-åringen Mohammed Abu Khudair. Samtidigt pågår samtal för att få till en vapenvila, efter att våld på nytt blossat upp på Gazaremsan.

Tusentals palestinier deltog i den känslosamma begravningen av den 16-årige palestiniern Mohammed Abu Khudair på fredagen. Khudair hittades tidigare i veckan mördad i vad som tros vara en hämndattack efter morden på tre israeliska tonåringar. I procession bars 16-åringens kropp genom stadsdelen Shuafat i östra Jerusalem, innan han begravdes på en lokal begravningsplats.

"Med vårt blod och våra själar ska vi offra för martyren", ropade sörjande, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Oroliga dagar

Före och efter begravningen drabbade palestinier ihop med israelisk polis på flera platser i östra Jerusalem.

Tusentals poliser hade kommenderats ut i samband med begravningen och enligt ett uttalande möttes de av stenkastning från "hundratals" palestinier och "svarade med insatser för att skingra upplopp", skriver nyhetsbyrån AFP.

De senaste dagarna har varit oroliga i Jerusalem, med våldsamma upplopp där palestinier och israelisk polis drabbat samman.

Egypten medlar

Samtidigt pågår försök att med egyptisk medling nå vapenvila efter att militanta grupper på Gazaremsan skjutit raketer mot Israel och Israeliskt stridsflyg bombat i Gaza.

– Hamas är inte intresserat av en eskalering eller ett krig i Gaza, men kan samtidigt inte tiga om den fortsatta aggressionen mot Gaza och Västbanken, säger Bassem Naim, ledande medlem av islamistiska Hamas, till AFP.

Israel säger sig vara villigt att trappa ned om Hamas gör detsamma, men varnar för fortsatt beskjutning.

– Det andra (alternativet) är att beskjutningen av våra sydliga samhällen fortsätter och då kommer förstärkningsstyrkan på fältet agera mer kraftfullt, säger Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

TT

Publicerad: