Juntaseger för thailändsk grundlag

Uppdaterad 2016-08-09 | Publicerad 2016-08-07

Thailand. Thailändska väljare har röstat ja till militärjuntans förslag till ny grundlag, enligt preliminära resultat. Men det demokratiska värdet i folkomröstningen är ifrågasatt - och den stabilitet militären säger sig sträva efter kan bli kortlivad.

När mer än 90 procent av rösterna hade räknats hade ja-sidan en ointaglig ledning: Drygt 61 procent mot nej-sidans knappt 38 procent. Valdeltagandet stannade på skrala 55 procent, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Resultatet är inte särskilt förvånande eftersom militärjuntan har kontrollerat hela processen, menar Niklas Sjögren, utrikesreporter på Sveriges Television och tidigare Asienkorrespondent med bas i Thailand.

– Framför allt har de kvävt all form av debatt och möjligheter att agitera och samla röster emot förslaget, säger han till TT.

Inte demokratisk process

Juntans agerande har kritiserats av bland annat FN och EU. Att inte öppet få argumentera för eller emot ett förslag gör folkomröstningen demokratiskt stympad.

– Det är flera utländska bedömare som kallar det så, att det inte är en demokratisk process i den mening det måste vara för att kunna kalla det en folkomröstning, säger Niklas Sjögren.

Reuters har intervjuat militärer som ger den samstämmiga bilden att ett huvudsyfte med den nya författningen är att göra de militärkupper Thailand regelbundet drabbats av onödiga. Militären ska få ett stabiliserande - läs: större - inflytande över politiken, och därmed ska drastiska maktövertaganden undvikas.

Mjuk militärkupp

Det är naturligtvis ett perspektiv som passar militärjuntan, som med förslaget får en konstitutionell möjlighet att ta över makten utan att kalla det en kupp.

– En nyinrättad grupp med militärer och andra utnämnda kommer att ha rätt att ta makten från politikerna. Det blir en sorts lagstadgad mjuk militärkupp om man vill se det så, säger Niklas Sjögren.

I den nya konstitutionen kommer också den historiskt sett folkvalda senaten att stå helt under militärens och etablissemangets kontroll och bli en överrock till det folkvalda parlamentet.

Kommer inte att hålla

På kort sikt kan resultatet i folkomröstningen få en stabiliserande effekt i Thailand, i meningen att det inte blir några gatustrider och demonstrationer, tror Niklas Sjögren.

– Men på lång sikt är det inte hållbart, eftersom thailändare precis som folk i allmänhet suktar efter att välja sina ledare fullt ut - inte bara delvis eller inte alls, som det är just nu, säger han.

– På kort sikt kan du lägga ett lock på en kokande gryta, men det kommer inte att hålla hur länge som helst.

Det slutliga resultatet i folkomröstningen offentliggörs på onsdag.

TT