Danmarks protest – byter tröjor i Qatar-VM

Linnéa Engholm/TT

Publicerad 2021-11-17

Danska spelare kramas om framför publikhav. Arkivbild.

Danmark ökar pressen på VM-arrangören Qatar. Landslagets resor till landet minimeras och sponsorer tar bort sina loggor från matchställen för att markera mot landets brott mot mänskliga rättigheter.

Det danska fotbollsförbundet, DBU, skriver på sin hemsida att man kommer att ta ställning mot värdnationen Qatar inför och under VM nästa år. Landslagets resor till landet kommer att begränsas och man kommer inte delta i några aktiviteter ”som inte är relaterade till sport eller där man politiskt kan bidra till att förbättra villkoren för migrantarbetare”.

Sponsorerna ska inte synas

Dessutom kommer landslagets sponsorer avsäga sig sin plats på matchstället, till förmån för budskap om mänskliga rättigheter.

Beslutet kommer efter att Amnesty International i veckan publicerat en ny rapport, där Amnesty gjort en översyn av arbetsvillkoren, som visar att det ökända Kafala-systemet – som jämförts med modernt slaveri och i stort sett sätter en gästarbetare i händerna på arbetsgivaren – finns kvar.

2020 antogs två lagar som skulle få ett stopp på restriktionerna kring migrantarbetares möjligheter att lämna landet och byta jobb.

DBU meddelar också att man kommer att sätta press på Fifa och arrangören för att säkerställa migrantarbetarnas rättigheter. Dessutom förs en dialog med danska fans i syfte att informera om situationen i Qatar.

Röstat om bojkott i Norge

Röster har höjts i flera länder för att mästerskapet ska bojkottas och norsk fotboll röstade om frågan där dock en majoritet var mot förslaget.

Svenska fotbollförbundets inställning är det är bättre att föra en kritisk dialog på plats i Qatar än att bojkotta.

Ändå valde herrlandslaget i september att lägga ned planerna på att åka till Qatar på ett träningsläger i januari sedan kritiken blivit för stor.