"Derbyrivaliteten ökar så mycket"

Emil Forsberg/TT

Publicerad 2021-04-16

Hammarbys klack under en match i Elitettan 2019. Frågan är om fansen får komma tillbaka till läktarna den här säsongen? Arkivbild.

För första gången på tolv år kommer AIK, Djurgården och Hammarby att slåss mot varandra i damallsvenskan.

Det kan både höja intresset för ligan – och bidra till en ökad rivalitet.

– Jag tror inte att folk kommer att kunna byta mellan klubbarna längre, säger Djurgårdens Fanny Lång.

För andra säsongen på raken tvingades Djurgården spela med kniven mot strupen för att inte ramla ur den högsta serien. Efter segern mot Uppsala i den sista omgången i fjol lyckades man behålla sin plats.

– Man lägger ju ner hela sitt liv i den här fotbollen så man mår inte så bra när det går dåligt. Glädjen försvinner lite, men förhoppningsvis vänder det nu, säger Fanny Lång.

Samtidigt dansade Hammarby och AIK genom elitettan och tog sig tillbaka till damallsvenskan efter frånvaro i två respektive fem år.

"Tusen gånger värre i herrfotbollen"

Det är första gången på över ett decennium som de tre Stockholmsklubbarna nu ställs mot varandra i den högsta serien – och Fanny Lång tror att stadsrivalernas uppflyttning kommer att märkas av på flera plan.

– Jag tror att det kommer att öka derbyrivaliteten så mycket mer. Jag gick från AIK till Djurgården (2019) och det var inte ens en grej. Sedan är jag från Borlänge och spelade bara en säsong i AIK, men det är tusen gånger värre i herrfotbollen. Jag tror inte att folk kommer att kunna byta mellan klubbarna längre, säger hon.

Kampen om Stockholmsfotbollen hårdnar, men kan också föra mycket gott med sig.

– Det vi pratat om mycket, både vi, AIK och "Bajen", är att vi kan bidra tillsammans till att höja damfotbollen i både Stockholm och Sverige. Det blir ett jättebra fönster och många matcher som betyder något. Supportrar som kanske annars inte bryr sig så mycket om damfotboll kommer att lockas nu, säger Lång.

"Våra fans är sjuka i huvudet"

Hammarby som förening är erkänt skickliga när det kommer till att mobilisera supportrar och damlaget är inget undantag.

Rekordet på 600 sålda säsongskort är slaget sedan länge. Klubben har bekräftat att man nu passerat 1 000 stycken – och att man närmar sig taket på 1 600.

Och då är det inte ens säkert om det blir någon publik på läktarna.

– Det är helt fantastiskt. Jag tror det var Emma Jansson (lagkamrat) som sade att våra fans är helt sjuka i huvudet, men på ett bra sätt. Vi har känt det här stödet i nästan två år och det här är ytterligare ett bevis på att de står nära och pushar oss. Lite sjuka i huvudet är de väl, säger Hammarbys målspruta Emilia Larsson.

TT: Vad skulle det betyda att få ha publiken på plats?

– Jättemycket. Det är ju ett år sedan vi spelade för publik så man har glömt bort lite hur det är, men det är en extra boost så klart. Jag kommer ihåg 2019 när vi mötte AIK i derbyt. Det är nog bland det sjukaste jag varit med om, det är få förunnat.

Ökat intresse

AIK:s anfallsstjärna Adelisa Grabus, som med sina 25 mål var en stor anledning bakom klubbens avancemang, upplever också ett ökat intresse bland supportrar. AIK har som mål att sälja 1 000 säsongskort innan lördagens premiär och var på torsdagskvällen uppe i nästan 950 sålda.

– Vi kände av redan förra säsongen att det var ett ökat tryck runt oss på sociala medier med våra fans. Det ska bli superkul med derbyn. Det är alltid en kamp eftersom alla tre lag tycker att man är bäst i stan, säger hon.

– Det blir en extra morot att visa att man är bäst. Det här är absolut något som kommer göra att intresset ökar i andra delar av Sverige också.