Frustrerad fotbollsbas: "Inte acceptabelt"

Henrik Skiöld/TT

Publicerad 2021-05-12

En av fotbollens främsta företrädare reagerar starkt negativt på det senaste beslutet i publikfrågan.

– Det är inte acceptabelt. Jag är frustrerad och besviken, säger Mats Enquist, generalsekreterare i Svensk elitfotboll.

Läktarna i allsvenskan kommer att gapa tomma under resten av vårsäsongen. Gränsen vid högst åtta personer förlängs. Först tidigast den 1 juni släpps som mest 500 åskådare in på utomhusarenor. Men det är en siffra som snabbt kan revideras nedåt om smittspridningen tilltar.

Det får Enquist att gå i taket.

– Man säger att man har tagit fram en pandemilag för att få mer träffsäkra restriktioner och sedan säger man att man inte kan införa dem förrän smittan har gått ned.

– En träffsäkerhet i restriktionerna måste väl kunna införas oavsett smittskyddsläge. Snart har hela svenska folket börjat förstå hur orimligt det varit med åtta personer på våra jättearenor. Och ända kan man inte korrigera det förrän smittan har gått ned till en väldigt låg nivå. Den här träffsäkerheten ska vi kunna förvänta oss oavsett smittläget. Att vi har störst smittspridning i Europa beror definitivt inte på att vi har stoppat barn- och ungdomsfotboll, tävlande utomhus och publik utomhus.

Inte genomtänkt

– Där ligger vår frustration att man, efter så lång tid, ännu inte kommer med något som är genomtänkt, säger Mats Enquist.

TT: Du tycks inte ge mycket för regeringens och Folkhälsomyndighetens definition av "träffsäkert"?

– Nej, inte i dag. Det finns rätt mycket kvar att diskutera vad som ska hända den 1 juni. Ska du ha en träffsäker reglering måste du titta på de olika verksamheterna. Ta förbudet för barn- och ungdomar att tävla. Det finns ingen evidens som vi känner till – och vi kan vår verksamhet – att smittspridning skulle ske just när man tävlar i fotboll och ändå har man stängt ned det. Sedan öppnade man upp för en match i veckan varpå ett tiotal regioner genast stängde den möjligheten och hänvisade till att det blir mycket resor.

– Men vi reser ju inte så. Barn- och ungdomsserier, liksom lägre divisioner för vuxna är till största delen lokala serier.

TT: Är det fortfarande så, enligt din mening, att ansvariga politiker och myndigheter inte lyssnar till era argument?

"Massvis med konstigheter"

– De har tagit till sig fragment och det väldigt sent, men det är fortfarande massvis med konstigheter, säger Enquist.

Han nämner bland annat taket på 500 åskådare.

– Det är väldigt svårt för oss att begripa. Vi har kapacitet att ta in betydligt fler utan att det uppstår trängsel på arenan eller i samhället. Ändå väljer man den siffran samtidigt som man pratar om att tio procent är en bra gräns i andra sammanhang. Tio procent skulle innebära 5 000 åskådare på Friends arena.

TT: Kan det vara en brist på tillit? Att ni inte anses klara att smittsäkert hantera att ta in tio procent av arenakapaciteten?

– Jag tror att det mer handlar om fördomar och att man inte har lyssnat och har kunskapen. I stället får man höra den här typen av svepande uttalanden om att Skansen har fler ingångar än Friends, vilket för övrigt inte stämmer.

TT: Kan man tolka besluten som att regeringen inte vågar ge er det ansvar ni vill ta?

– Ja, och jag vet inte varför. Apropå ge ansvar så kan du gå in på valfritt köpcentra, där man vidtagit vissa åtgärder, men det är fortsatt så att på stora gallerior och i kollektivtrafiken är det en otrolig trängsel – och det är inomhus.

Vågar inte öppna?

– Av respekt till hela svensk folket bordet man i stället kanske titta på var restriktionerna är för lindriga.

TT: Hur kan ni gå vidare?

– Ärligt talat, jag vet inte. I och med att vi blev nedstängda genom ordningslagen är det ingen som vågar öppna. Det beror på att det är politiskt svårt. Jag skulle vilja se de här träffsäkra besluten snart. Det är hög tid.