Efter kritiken – Göteborgsvarvet är tillbaka

Nanny Lögdal/TT

Publicerad 2022-05-20

Arkivbild.

Göteborgsvarvet ställde in två lopp till följd av coronapandemin och fick stor kritik.

– Det är klart att det påverkar och kan ligga oss till last, säger evenemangschefen Erik Bergkvist.

Nu är ett av världens största halvmaratonlopp tillbaka.

På lördagen är det dags för det första Göteborgsvarvet på tre år. Över 40 000 löpare väntas springa en halvmara när folkfesten är tillbaka.

När Göteborgsvarvet ställdes in 2020 och 2021 betalades inte anmälningsavgifterna tillbaka till löparna – vilket gjorde många upprörda.

– Samtliga löpare som varit anmälda har fått sin anmälan framflyttad, säger Bergkvist.

Löparprofilen Lorenzo Nesi tror att många reagerade på att Göteborgsvarvet ställde in med kort varsel.

– Det kändes, utan att jag har insyn, som att Göteborgsvarvet körde bara på plan A, att ”vi ska kunna hålla ett normalt lopp, det är det enda som gäller”. Sen när man inte lyckades så säger man plötsligt ”nej, det blir inget och du får inga pengar”. Nu var det bra att kunderna fick flytta sina platser, att man får något tillbaka, säger han.

KO stämmer arrangören

Nesi tror att turerna kring Göteborgsvarvet gjort att förtroendet hos återkommande löpare sviktat.

– Det har ju varit ganska många förhastade beslut som nog har bränt deras förtroende mot många gamla trogna kunder och där kommer det ta ännu längre tid att återskapa det förtroendet, säger Nesi.

I december 2021 lämnade Göteborgsvarvets vd Martin Bergman sitt uppdrag.

– Jag hoppas man lärt sig av misstagen och att man har en ny ledning som agerar på ett nytt sätt och funderar på de här sakerna och inte tar förhastade beslut som det har varit framför allt under 2020 och 2021, slutar Nesi.

I början av april kom beskedet att Konsumentombudsmannen (KO) stämmer arrangören av Göteborgsvarvet. KO vill ta bort villkoret som ger arrangören rätt att behålla konsumenternas anmälningsavgift.

”Kan ligga oss till last”

– Vi har bara krävt att de ska förbjudas från att använda villkoren där de inte betalar tillbaka avgifterna, egentligen oavsett anledning. Man ska inte behöva betala för något man inte får, sade Pär Magnusson, processråd vid KO, till TT i början av april.

Till loppet är det hittills 44 154 löpare anmälda, varav 30 555 flyttats från åren 2020 och 2021.

– Så pengarna har i praktiken lagts på det här genomförandet och har på ett sätt finansierat det här loppet. Sen är det så klart att som konsument så kan man tycka att man ska ha rätt till återbetalning, så klart.

Bergkvist menar att situationen kan ha påverkat hur många som anmält sig.

– Det är klart att det påverkar och kan ligga oss till last. Men det är bara för oss egentligen att göra bättre framåt och försöka bevisa att vi är värda att kunderna kommer tillbaka.