Zlatan om framtiden: "Detaljerna kommer snart"

Troféskåpet var redan smockfullt.

Zlatan Ibrahimovic tryckte in en pokal till.

Men efter söndagens Serie A-titel med Milan undrar de flesta: Har 40-åringen spelat sin sista fotbollsmatch?

– Vi får se, vi får se, säger Ibrahimovic till TV4.

Direkt efter slutsignalen ryckte Zlatan Ibrahimovic åt sig matchbollen, och höll den hårt under armen. Just den här läderkulan tänkte han inte släppa ifrån sig.

Nog spär det på snacket ytterligare. För vem vet om det blir några fler matcher på elitnivå för den svenske anfallsveteranen?

Söndagens ligatitel, hans 14:e i karriären, kan ha varit den sista. Det vet antagligen bara Ibrahimovic själv med säkerhet. Men om han vill sluta på topp blir läget knappast bättre, och nog njöt den svenske anfallsikonen – han fyller 41 i oktober – av att få fira ännu en stor triumf.

Segercigarr i munnen

När Milanspelarna en efter en klev in på planen efter matchen, för att fira titeln med de ditresta fansen, gjorde Zlatan Ibrahimovic entré med en cigarr i mungipan och en gigantisk champagneflaska under armen.

Snart därefter fick han tillsammans med sina svartrödrandiga kompisar klämma i med ett kollektivt segerjubel när lagkaptenen Alessio Romagnoli skickade pokalen i skyn.

Efteråt fick svensken frågan om vad som händer nu.

– Vi får se, vi får se. Det finns mycket tid, säger Zlatan Ibrahimovic till TV4.

– Jag ska inte gå in på detaljerna nu. Detaljerna kommer komma ut snart och då kan jag prata om det. Nu ska vi njuta av vinsten. Bara njuta.

Milan behövde bara en poäng mot Sassuolo för att säkra titeln. Men från första spark syntes det att Stefano Piolis mannar inte hade för avsikt att försvara sig till sin första ”Lo Scudetto” sedan säsongen 2010–2011.

Framför allt var det Rafael Leão som gjorde livet surt för hemmalaget. Leão snodde åt sig bollen på motståndarnas planhalva, och serverade Olivier Giroud till 1–0 i den 17:e minuten. Leão snodde åt sig bollen på motståndarnas planhalva och serverade Giroud till 2–0 i den 32:a minuten.

”Väldigt känslomässigt”

Och det var också portugisen som fick bollen – återigen efter att Sassuolo slarvat nära det egna straffområdet – och spelade fram till 3–0, intryckt av Franck Kessié i den 36:e minuten.

Redan där var ligatiteln i princip i hamn. Och när ställningen var densamma med knappt 20 minuter kvar att spela fanns det därför ingen tvekan från Stefano Pioli.

Milantränaren kallade på Zlatan Ibrahimovic, och i den 72:a minuten byttes ”Ibra” in till bortafansens stora jubel. En leende Pioli gav den 40-årige svensken ett brett leende och en vänskaplig klapp på kinden. Sedan skickade han ut sin stjärna på planen för att spela av matchens sista minuter och säkra Milans 19:e ligatitel.

– Det är väldigt känslomässigt. Senast Milan vann var jag också med, elva år senare får jag vara med och vinna igen. När jag kom tillbaka för två och ett halvt år sedan sade jag att jag skulle ta Milan tillbaka till toppen, och vinna ”scudetton”. Det var inte många som trodde på mig, det var många som skrattade. Det är en annan ton nu, säger Ibrahimovic till TV4.

Bortdömt mål

Häromveckan stod det klart att Ibrahimovic tackar nej till landslagets Nations League-samling i juni på grund av hans skadeproblem. Det har ytterligare aktualiserat frågan om den här säsongen kan vara Ibrahimovics sista.

Det höll i så fall bli ett än mer sagolikt slut, när Ibrahimovic nickade in Milans fjärde mål för kvällen i den 78:e minuten. Men det var lite för bra för att vara sant – och målet dömdes bort för offside.

Inget kunde dock stoppa Zlatan Ibrahimovic från ännu en ligatitel.

– Den här vinsten är annorlunda. Det är ett helt annat lag. Ingen hade förväntat sig att vi skulle vinna. Förra gången vann jag med stora mästare, med stora spelare som hade vunnit nästan allt. Det här laget, för 95 procent av spelarna i det här laget är det första gången de vinner något, första gången de får spela Champions League. Den här känns mer, säger Ibrahimovic.