Udda gala summerade året: "Väldigt konstigt"

Anders Wallin/TT

Lasse Mannheimer/TT

Publicerad 2020-11-24

Fridolina Rolfö utsågs till årets forward på den coronaanpassade fotbollsgalan. Intervjun fick göras på videolänk.

Ett ovanligt fotbollsår – en ovanlig fotbollsgala.

Bland annat kunde tittarna spola i "direktsändningen" – och redan i förväg ta sig fram till exempelvis delen då Zlatan Ibrahimovic utsågs till årets forward för 15:e gången.

Efter en säsong som präglats av coronapandemin ändrade årets fotbollsfest form.

Fotbollsgalan 2020 blev i stället Fotbollsåret 2020.

Och med det följde så klart nya inslag.

+ Möjligheten att spola i “direktsändningen” – som visades på TV4 Play och TV4:s Fotbollskanalen – gjorde att alla kunde hoppa över "kallpratet" för att direkt ta sig vidare till delarna där vinnarna presenterades och intervjuades. Ett misstag, visade sig, och något som var åtgärdat till andra halvan av galan, då de tyngsta priserna presenterades.

+ Det förinspelade programmet leddes av Frida Nordstrand och Lasse Granqvist. I studion fick duon sällskap av bland annat experterna Hanna Marklund och Kim Källström, samt de båda förbundskaptenerna Peter Gerhardsson och Janne Andersson.

Förbundsordföranden Karl-Erik Nilsson besökte också studion och passade på att slå fast att herrarnas EM nästa år kommer att bli av.

– Vi har möte nästa vecka, men det blir ett EM 2021, om inte något dramatiskt händer, utöver det dramatiska vi redan varit med om. Tolv värdstäder är redo och på tårna. Saker och ting kan hända. Men ett EM blir det, det kan jag lova, sade Nilsson.

Ingen finmiddag

+ Galan brukar vanligtvis bestå av en finare middag för spelare, ledare och andra fotbollsmänniskor men då större sammankomster numera inte är tillåtna var det i stället upp till personerna i studion att hålla liv i programmet.

+ Hyllningen av den framlidne förbundsbasen Lars-Åke Lagrell fick också bli en kompromiss. I stället för sedvanligt känslomässiga tal i en fullsatt arena fick tittarna hålla till godo med en fin minnesvideo fylld av gamla kollegor som tidigare förbundskaptenen Tommy Söderberg, gamla landslagsstjärnor som Hanna Marklund liksom sonen Sebastian Lagrell.

+ Majoriteten av pristagare var digitalt närvarande och svarade på frågor på länk. Undantaget var årets back på herrsidan, Champions League-spelande Victor Nilsson Lindelöf, som i stället tackade för utmärkelsen med en inspelad videohälsning.

Zlatan Ibrahimovic – som utsågs till årets forward för 15:e gången – pratade en del om den annorlunda säsongen, Milan och vikten av att "hålla sig fräsch för att prestera".

– Det mentala, det är inga konstigheter. Självförtroendet är det inga problem med. Det är mer det fysiska, att hålla mig fräsch för att kunna prestera och spela matcherna, sade han i sändningen.

"Hårt arbete"

35-åriga Caroline Seger – årets mittfältare – var stolt över ännu en av många utmärkelser under karriären, och sade på den digitala presskonferensen efteråt att det alltid är speciellt att uppmärksammas för det man har gjort på fotbollsplanen.

Seger – iklädd landslagets överdragskläder i stället för galastass – hade dock hellre tagit emot priset på en gala så som den brukar se ut.

– Att sitta så här och svara på era frågor känns väldigt speciellt konstigt, men de bästa ska krönas och få den uppmärksamheten de förtjänar. Det här var en plan B som var det bästa vi kunde åstadkomma 2020.

– Jag skulle helst vilja sitta här i finkläder, klä upp mig och få njuta av en kväll med resten av fotbolls-Sverige. Men det har varit ett konstigt år på många sätt. Så vi får nöja oss med detta, sade Seger.