Norling om polisen: "Har klivit över en gräns"

Marie Hallman/TT

Publicerad 2021-09-22

IFK Norrköpings Rikard Norling. Arkivbild.

Förhållandet mellan polisen och den svenska elitfotbollen är minst sagt frostigt. Och än värre blev det när polisen i region Mitt tog beslut att inte tillåta banderoller, stora täckande overheadflaggor och liknande föremål på matchen mellan Sirius och IFK Norrköping under onsdagskvällen.

– Det går inte att behandla oss så här. Det är min känsla. Det har klivit över en gräns för mig nu, säger Norrköpingstränaren Rikard Norling som även berättade att han lagt många timmar inför matchen på att försöka förstå beslutet:

– Jag har kunnat kryssa mig fram utan att det har påverkat mig i min roll allt för mycket tidigare. Men nu tog det tag även i mig.

Den så kallade villkorstrappan och de regler som omgärdar supportrarna under matcherna är en långdragen stridsfråga.

Polisen motiverade sitt beslut i ett skriftligt uttalande där man betonade säkerhetsskäl och att en del flaggor används för att underlätta tändandet av pyroteknik eller begå andra lagbrott.

Överklagade

Men just Sirius har inte haft några större problem med pyroteknik eller ordningsstörningar under sina matcher och polisens beslut slog därför ner som en bomb.

Sirius överklagade beslutet men utan gehör och skrev därför på sin hemsida att man motsatte sig polisens agerande och i stället hade önskat en dialog mellan parterna.

Efter matchen som gästerna vann med 4–2 var såväl Siriustränaren Daniel Bäckström som Norrköpingstränaren Rikard Norling eniga i sin kritik:

– Det har klivit över en gräns nu. Jag hoppas det kan lugna ner sig lite för det pyr där ute i supporterleden i varenda klubb tror jag. De känner sig inte respekterade på ett sätt som är lite osvenskt och jag känner inte igen det här beteendet hos våra myndigheter. Det är någonting nytt för mig det här, säger Norling och fortsätter:

– Det är viktigt att man förstår att det måste börja pratas igen och det på riktigt. Jag är för att det ska finnas en dialog och ett samförstånd och man måste jobba med det men det här börjar gå lite för långt. Och det här med kollektiv bestraffning – jag med många andra har jättesvårt att förstå det.

Siriustränaren Daniel Bäckström betonade även han behovet av en dialog och medgav att han ”inte känner till alla parametrar i det här”, men att även han ser en gräns som har passerats och att den obefintliga dialogen gör besluten svåra att förstå:

– Man kanske landar i vissa beslut ändå men om vi inte får chans att hålla dialog, chans att kommunicera och förstå, då blir det krock och nu blev det krock. De som är här ute på läktarna, vi behöver alla och vi vill ha alla. Det är våra supportrar på arenan, de som följer oss, de som suttit hemma i Norrköping och tittar på tv. Det är de som betalar våra löner. Och om inte den supportergrejen får leva som den ska göra, då har ingen av oss här att göra heller. När det blir den här typen av krokben och strypgrepp så mår vi dåligt, säger Siriustränaren.

Fans i mittcirkeln

Sirius replikerade mot polisens beslut genom att låta några fans stå på mittcirkeln med sina flaggor före avspark samtidigt som gästande Norrköping hade med sig en banderoll med texten ”rädda svenska fotboll”.

Siriusbacken Tim Björkström håller med de båda tränarna:

– Vi har en ganska positiv och juste klack. Det är lite märkligt att våra supportrar som sköter sig bra råkar ut för det här. Det är lite svårt att förstå. Vad jag har läst mig till så vill supportrarna ha en dialog men nu verkar det bara vara stängda dörrar.