Kalla: "Bitar som jag tar med mig"

TT

Publicerad 2021-01-23

Charlotte Kalla. Arkivbild.

Sjua och drygt en minut bakom överlägsna vinnaren Therese Johaug i världscuptävlingen i Lahtis.

Men Charlotte Kalla – tillbaka efter att ha varit sjuk i covid-19 – var nöjd ändå.

– Det är många bitar, mentalt och fysiskt, som jag plockar med mig i bagaget vidare, säger hon.

Förväntansfull, glad och tacksam inför starten i skiathlon i Lahtis.

Och nöjd efteråt.

– Det var jättekul att få tävla igen, säger Charlotte Kalla.

I Finland var 33-åringen tillbaka i hetluften efter att hon insjuknade i covid-19 i november. Säsongens första världscuptävling slutade med en sjunde plats, 1.02,8 efter överlägsna vinnaren Therese Johaug.

Men varken placeringen eller avståndet till den norska stjärnan var något som Kalla funderade på efter comebacken.

I stället handlade tävlingen om att känna på nivån och få svar på de frågor som inte går att besvara med träningspass eller nationella tävlingar.

"Rätt håll"

– Jag behöver det här fysiologiskt, de här tuffa passen som tävlingar blir, men också för att hitta lugnet och den energisnåla åkningen som jag ändå tyckte att jag fick till, säger hon.

– Det kändes som att jag kunde arbeta mig in metodiskt i loppet och få till en rätt avslappnad åkning, både på klassiska- och skjetdelen. Det är bitar som jag tar med mig.

TT: Finns det mer att ta av?

– Ja, det känns som det,. Även om det är på väg mot rätt håll så finns det mer att göra, speciellt att få vara i de här slitiga zonerna som jag har inte har haft så mycket av i träningen. Det är moment som kommer att göra gott för mig framåt.

TT: Vad väntar härnäst?

– Jag känner mig peppad på stafett i morgon (på söndagen), det ska bli riktigt skoj. Det kommer att bli en hög belastningsnivå när man ska ta sig an 5 kilometer, det är en tuff distans. Men väldigt inspirerande med tanke på att jag fick fina besked i dag (på lördagen).

Där är Charlotte Kalla nu, med fokus på stafetten. Någon tanke på ett eventuellt VM i Tyskland, som inleds den 24 februari, finns inte och inte heller att hon bara har två världscuphelger – Lahtis och Falun 29–31 januari – att visa upp sig på.

– Jag försöker att inte tänka så mycket på framtiden utan har korta tidsperspektiv, säger hon.

Johaug dominerade

Therese Johaug och norska landslaget stod över världscuphelgerna i Davos och Dresden samt Tour de Ski.

I Lahtis var den 32-åriga dominanten tillbaka – och det med besked.

Johaug stack tidigt, fick en lucka och såg sedan till att utöka avståndet till de jagande åkarna. Efter 7,5+7,5 kilometer var hon 28,1 sekunder före tvåan Helene Marie Fossesholm, Norge, och 29,6 före norska trean Heidi Weng.

Ebba Andersson blev bästa svenska på fjärde plats, 29,7 sekunder efter Therese Johaug.