Hur klarar sig Liverpool utan van Dijk?

Henrik Skiöld/TT

Publicerad 2020-10-20

Hur skakat och försvagat är Liverpool av formsvackan och Virgil van Dijks svåra knäskada?

Kan Atlético Madrid utnyttja Bayern Münchens försvarsproblem?

Två frågor som besvaras när Champions League-fotbollen fortsätter på onsdagskvällen.

De senaste två årens mästare går in i turneringen utan den självklara aura som nyligen låg över klubbarna.

Liverpool inledde Premier League med tre raka segrar och absolut ingenting varslade om kraschlandningen på Villa Park. Aston Villas 7-2-seger var en propp som kom från ingenstans.

En olycka kommer sällan ensam. Hur stora konsekvenser Virgil van Dijks knäskada får för den kollektiva styrkan återstår att se men att nederländaren missar resten av säsongen är värre än de sju insläppta målen i en enskild match.

Stor motgång

Jordan Pickfords vårdslösa satsning som sänkte van Dijk i derbyt mot Everton i lördags kan bli kostsam för Liverpool.

"Trots den uppenbara besvikelsen är jag övertygad om att det finns möjligheter i motgångar och med Guds hjälp kommer jag komma tillbaka bättre, skarpare och starkare än någonsin", skrev van Dijk på sociala medier.

– Det är en rejäl smäll. För honom personligen, naturligtvis, men för oss som lag är det en stor motgång. Jag är jätteledsen för hans skull, men det är då man ska vara där för varandra, säger lagkaptenen Jordan Henderson till Liverpools webbplats.

– Nu är det upp till oss att vinna så många matcher vi kan för hans skull. Det är upp till oss spelare att se till att när han är tillbaka är vi framgångsrika och kämpar om titlar, fortsätter Henderson.

Liverpool inleder mot Ajax i Amsterdam och förutom van Dijk missar axelskadade Alisson Becker, en av världens främsta målvakter, och troligen nyförvärvet Thiago Alcântara premiären.

Däremot kan Naby Keita vara tillbaka efter att ha lämnat ett negativt covid 19-test.

I samma grupp debuterar Midtjylland – med svenskarna Joel Andersson och Jens Cajuste – i Champions League hemma mot Atalanta.

Defensiva problem

Bland onsdagskvällens godbitar sticker Bayern Münchens möte med Atlético Madrid ut.

Diego Simeones Atlético ger aldrig bort något och offensivt har Luis Suárez levererat direkt efter den uppmärksammade övergången från Barcelona. 33-åringen står på tre mål efter de fyra inledande omgångarna i La Liga. Atlético har hittills bara släppt in ett mål på 360 ligaminuter.

Nu väntar Bayern – inte Celta Vigo eller Granada – på Allianz arena. Historiskt är det fördel Bayern, som vann i gruppspelet (1-0) och i semifinalen (2-1) 2016. Bayern har inlett ligaspelet med att vräka in 17 mål på fyra matcher, men det är inget som förvånar.

Snacket handlar i stället om att de senaste åtta årens tyska mästare hittills släppt in två i snitt per match.

Kimmich tillbaka

Lothar Matthäus, den forne storspelaren, kritiserade nyligen Bayerns försvarsspel för att vara passivt och sårbart.

Mot Atlético är defensive mittfältaren Joshua Kimmich sannolikt tillbaka i startelvan. Kimmich fick ledigt från ligamatchen mot Bielefeld i helgen eftersom hans fru väntade parets andra barn. Kimmich tränade med laget på tisdagen.

Tränaren Hansi Flick tror att det blir väldigt svårt att försvara titeln som vanns i Lissabon i somras.

– Det är ett annat lag än förra säsongen och alla lag har sina styrkor och svagheter. I synnerhet i Champions League finns det många starka motståndare. Det handlar om att ta en match i taget. Det har tjänat oss väl att ha fokus på vad som kommer härnäst, säger han på dagens presskonferens.