Pichler: ”Borde passa Stina väldigt bra”

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Darko Bandic
Stina Nilsson sadlar om och satsar på skidskytte. Arkivbild.

Stina Nilsson sadlar om till skidskytte.

Ett klokt val, anser den legendariske förre landslagstränaren Wolfgang Pichler.

– Hon kan tjäna väldigt mycket pengar, säger tysken till Expressen.

Det var en nyhetsbomb som hette duga när Stina Nilsson på söndagen meddelade att hon slutar med längdskidåkning för att i stället inleda en satsning på skidskytte.

Wolfgang Pichler, som lotsat fram det svenska skidskyttelandslaget till mängder med framgångar, medger att han blev överraskad av beskedet – men tycker samtidigt att beslutet är fullt logiskt och "bra av flera anledningar".

– Hon är väldigt snabb, har hög kapacitet och är en duktig sprinter. I skidskytte är det mer sprintliknande lopp, man har kortare loopar, man kör två kilometer hårt, sen en paus och så vidare. Det borde passa henne väldigt bra, säger tränaren i en intervju med Expressen.

Pichler uppskattar att Stina Nilsson behöver två år på sig för att lära sig skjuta på hög nivå och hoppas att skidskyttelandslaget, som han själv lämnade förra året, satsar på henne fullt ut.

En annan positiv aspekt med bytet är den ekonomiska, menar Pichler.

– Sporten är väldigt stor. Det är mer pengar och mer berömmelse (än i längdskidåkning). Det är jättestort i Tyskland, Ryssland och Centraleuropa. Klart störst av vintersporterna. Det är enormt i tv. Hon kan få en helt ny lukrativ karriär. Hon kan tjäna väldigt mycket pengar. Åkarna i toppen kan tjäna väldigt mycket pengar, säger han.

Publicerad: