Publicerad 2020-10-26

Sebastian Larssons straffkvittering gav 2–2.

IFK Norrköping kan inte vinna hemma på Östgötaporten. AIK vägrar att förlora ‒ oavsett var klubben befinner sig.

Två sviter höll i och med 2-2.

– Det svänger mycket. Vi gnuggade på, men det var två lag som kunde ha vunnit den här matchen, säger Sebastian Larsson till Dplay.

Landslagsmittfältarens sena kvittering ger AIK fortsatt hopp. En stark spurt och sommarens krisklubb kan landa en bra bit upp på den övre halvan i den allsvenska sluttabellen.

I det häradet lär även IFK Norrköping sluta, men ännu en motgång på hemmaplan innebär att det på sin höjd blir en fajt om någon av platserna i kvalet till Europa Conference League.

– Jag tror att det kommer att vara ett getingbo bakom Malmö säsongen ut och där ska vi vara med, säger Norrköpings manager Jens Gustafsson.

Matchen var lika händelserik som hetsig. Norrköping var definitivt starkast från start. Budimir Janosevic frös knappast i duggregnet, fullt upp som AIK-målvakten hade under Norrköpings explosiva första 20 minuter. Sead Haksabanovic, Henrik Castegren (ribbträff) och Isak Bergmann Johannesson hade de vassaste chanserna.

Goitoms fina nick

Norrköping hade bollen mest, anförde, men AIK stod rätt och tätt. Fotboll handlar, allt annat avskalat, ytterst om två saker.

Att göra mål.

Att inte släppa in mål.

Effektivitet i planens ändar betalar sig. Två veteraner visade hur det går till när tillfälle ges. Sebastian Larsson har allsvenskans farligaste fot vid fasta situationer och Henok Goitom vet hur man tar sig fram i trängseln i ett straffområde.

Med pannan mötte han Larssons hårt inåtskruvade hörna. En rejäl mental smocka att bearbeta för hemmalaget, som inte fått ut något resultatmässigt av matchinledningens klara dominans.

– Jag försökte lura min markering, hitta en fri yta och så kom bollen, sade Goitom till Dplay.

Nyman skadad

Norrköpings möjlighet att vända matchen blev inte direkt lättare när skytteligaledaren (13 mål) Christoffer Nyman gick sönder efter 35 minuter.

– Det är höften som krånglar, jag hoppas att det inte är så farligt, säger Nyman.

En redan knepig forwardskris förvärrades. Pontus Almqvist såldes nyligen till Rostov och Linus Hallenius är sjuk. Simon Thern kom in och Isak Bergmann Johannesson klev upp på topp, som en av tre mittfältare i anfallslinjen tillsammans med Jonathan Levi och Haksabanovic.

Tryck satte Norrköping direkt. 40 sekunder in i andra halvlek drev Haksabanovic in från vänster. Thern släppte smart till Jonathan Levi som fick mer eller mindre öppet mål.

Den retroaktiva utdelningen från övertaget de första 45 kom inom fem minuter efter pausen.

Två snabba mål

Castegren nickade in Haksabanovics hörna, mittbackens andra mål för säsongen. Det första? Det gjorde han mot just AIK i 4-1-seger på Friends i somras.

Levi prickade stolpen och Janosevic stod i vägen för hete Haksabanovics närskott när Norrköping gick för 3-1.

– En fantastisk fart killarna får. Vi borde ha gjort ett mål till där för att kunna vinna matchen. AIK blev tunga när de gjorde sina byten och vi lyckades inte freda målet helt ut, säger Jens Gustafsson.

– Jag vet inte riktigt vad vi gör där, men jag är imponerad av att killarna tar sig samman och hittar ny energi och komma tillbaka, säger AIK-tränaren Bartosz Grzelak.

AIK jagade kvittering, Norrköping öste på för ett tredje mål. Det svängde fram och tillbaka ‒ men AIK fick sista ordet.

Krogh Gerson fick bollen på armen, straffen var solklar och lika säkert slog Sebastian Larsson in kvitteringen med tre minuter kvar.

På tilläggstid ville Norrköping ha straff, när Henok Goitom tog ett brottargrepp på en hemmaspelare. Kristoffer Karlsson blåste inte och hemmalaget protesterade vilt.