Bakgrund: Inreseförbudet

TT

Publicerad 2020-10-20

Östersund gick miste om möjligheten att anordna världscuptävlingar i december. En anledning var att inreseförbundet.

Sedan den 19 mars har Sverige haft ett inreseförbund för icke nödvändiga resor från andra länder än EU-länder, Storbritannien, Norge, Island Liechtenstein och Schweiz.

På rekommendation av Europeiska rådet och kommissionen har förbudet dessutom förlängts vid flera tillfällen. Det nuvarande förbudet gäller till den 31 oktober.

Under detta paraply har även elitidrottare fått förhålla sig till. När minst 20 andra EU-länder gjort undantag för elitidrottare har Sverige gått mot strömmen.

Det har inneburit att svenska arrangörer gått miste om flera tävlingar och matcher. Färska exempel är:

Världscuptävling i skidskytte i Östersund i december. På grund av inreseförbundet gick tävlingarna istället till Kontiolax, Finland och Hochfilzen, Österrike. Landskamper i fotboll. Herrlandslagets match mot Ryssland i oktober flyttades från Friends arena till Moskva på grund av reserestriktionerna för vissa länder. Och U21-landslagets landskamp mot Armenien flyttades till neutral plan i Polen av samma skäl.

Blickar vi framåt mot 2021 fanns det även en oro för att världscuptävlingar i längdskidor i Ulricehamn, 16–17 januari, och Falun, 30–31 januari, som skulle kunna ha behövt flyttas från svensk mark.

Det gäller även arrangörerna av alpina världscuptävlingar i Åre i början på mars och konståknings-VM i Stockholm samma månad som nu kan andas ut.

Idrottsrörelsen har varit kritiska under hela hösten, där Riksidrottsförbundet sökt en dialog för att inkludera elitidrottare, tränare och funktionärer i undantag för inreseförbud – för att inte riskera att Sverige ska tappa fler internationella tävlingar och mästerskap.