Nybergs revansch – sänkte gamla klubben

Joakim Löwing/TT

Publicerad 2021-10-23

Linköping tog en tung 3–0-seger mot Brynäs. Arkivbild.

Det finns olika sätt att presentera sig för sin nya hemmapublik.

John Nyberg gjorde det genom att läckert assistera till ledningsmålet – mot sin förra klubb.

Inför över 8 000 åskådare levererade backen direkt när Linköping slog Brynäs med 3–0.

Förra lördagen spelade John Nyberg i Brynäs dress när laget åkte på stryk hemma mot Luleå med 2–4.

En vecka senare svarade backen för sin första match i nya klubben Linköping – mot just sina tidigare lagkompisar.

– Visst var det en väldigt speciell känsla. Jag har ju mer eller mindre levt ihop med dem i 1,5 år. Jag har aldrig varit med om att byta klubb mitt under säsongen i Sverige förut, däremot i USA då jag fick byta Texas Stars mot Wilkes-Barre/Scranton i AHL. Då ställdes jag till och med mot gamla lagkompisarna samma dag, ler John.

Härlig stämning

25-åringen minns inte vad den matchen slutade – men resultatet i debuten för LHC glömmer han inte i första taget.

Inför över 8 000 åskådare och med ett rejält tryck på läktarna vann östgötarna det viktiga bottenmötet med 3-0.

Och Nyberg låg bakom det så betydelsefulla ledningsmålet, då han läckert assisterade Markus Ljungh efter 7,40 minuter av den första perioden.

– Jättekul och skönt med en sådan start förstås. Efter förra säsongen är man ju inte van vid ett sådant här enormt drag i arenan, det var fantastiskt roligt att spela, säger John.

Snabba kast

Så sent som i torsdags blev det klart med klubbytet – och under fredagen flyttade han till Linköping.

– Det har varit några minst sagt intensiva dagar, men känns jättebra. Jag behövde något nytt och det är ju lite av charmen med hockey att det kan svänga fort, säger försvararen – som skrivit på resten av denna säsong och ytterligare två år.

Trots att Brynäs ägde pucken stora delar av mittakten och vann skotten med 16–6 mäktade gästerna inte med att överlista mycket stabila målvakten Marcus Högberg.

LHC – som saknade sex ordinarie spelare – slet och agerade väldigt uppoffrande i sin defensiv.

Barndomsvänner

När Broc Little ökade på till 2–0 efter bara 28 sekunder av den tredje perioden tappade gästerna rejält i sin forcering. Hemmalaget hade full koll på händelserna och John Nybergs backkollega Max Lindroth lyfte in 3–0 i öppen bur.

– Roligt att spela i samma backpar som Max, vi växte upp nära varandra i Göteborg och har hållit kontakten genom åren, berättar Nyberg.

– Vi tappade energi efter Linköpings andra mål och var inte tillräckligt bra framför Linköpings kasse, suckar Brynäs tränare Mikko Manner.

LHC-tränaren hyllade både målvakten Marcus Högberg, som höll nollan, samt ledande spelare som Markus Ljungh och Broc Little.

– De har fått en del kritik för att inte ha producerat så mycket hittills, men med alla skador har de fått ta lite andra roller och jag är oerhört stolt över hur de anpassat sig, säger Klas Östman.