Vändning i Newcastle: Tillåter arabisk klädsel

Emil Forsberg/TT

Publicerad 2021-10-23

Newcaslte-supportrarna får fortsätta klä sig i Mellanöstern-inspirerade kläder.

Newcastle vädjade till fansen att undvika traditionella arabiska kläder.

Men nu tvärvänder klubben i frågan och ger grönt ljus.

”De som vill fortsätta är fria att göra det”, skriver Newcastle i ett uttalande.

Hemmamatchen mot Tottenham i söndags, där Newcastle föll med 2–3, var den första på St James' Park efter att ett saudiskt investmentbolag tagit över klubben.

Hundratals glada Newcastle-supportrar firade att de numer är den rikaste klubben i ligan genom att dra på sig Mellanöstern-inspirerade kläder. Något som fick klubben att gå ut och vädja till sina anhängare om att sluta med det.

”Det finns risk att det kan vara kulturellt olämpligt och att det kan vara stötande mot andra”, skrev klubben i ett uttalande.

Men nu har Newcastle tänkt om. I ett uttalande publicerat under lördagen skriver klubben att ägarna inte alls tagit illa vid sig av supportrarnas gest. Tvärt om.

”De nya ägarna är överväldigade av välkomnandet från lokalsamhället efter övertagandet för två veckor sedan”, skriver Newcastle och fortsätter:

”Supportrarna som firat genom att bära kulturellt traditionella kläder, inklusive huvudbonad, har varit en del av det välkomnandet”.

Några fans trotsade den tidigare uppmaningen och anlände till bortamatchen mot Crystal Palace iförda Saudiarabien-inspirerade utstyrslar. Men nu får de klartecken från ledningen att fortsätta med det.

”De som vill fortsätta att visa sitt stöd för klubben genom att bära lämpliga kulturellt inspirerade kläder är fria att göra det. Vi inkluderar alla”.