Garpenlöv om OS-avhoppet: "Respekterar det"

Göran Sundberg/TT

Publicerad 2022-01-17

Simon Edvinsson. Arkivbild.

Frölundas 18-årige backtalang Simon Edvinsson väljer att avstå OS om han blir uttagen.

– Om han känner så respekterar jag det, absolut, säger Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv.

Det var SVT som i helgen avslöjade att Frölundas backtalang inte är tillgänglig för OS. Edvinsson gick i somras som förste svensk i NHL-draften när han tingades som nummer sex av Detroit. Han har inte gjort någon landskamp i Tre Kronor ännu.

Enligt SVT hänvisar Simon Edvinsson till de tuffa karantänsreglerna i Peking, men framför allt vårens och sommarens sportsliga utmaningar:

– Jag vill fokusera på Frölunda och ett JVM till sommaren.

Junior-VM i Kanada avbröts ju på grund av smittspridning under julhelgen, men det Internationella ishockeyförbundet har öppnat för att spela turneringen i sommar i stället.

Tre Kronors OS-trupp presenteras på fredag och Garpenlöv bekräftar att Edvinsson var aktuell och finns med på den så kallade ”longlist” som lagen måste anmäla i förväg med aktuella namn.

– Han är en av de spelare som finns med på listan och för mig blir det ju svårt att tacka nej till något som man inte har blivit uttagen till. Men om han känner så respekterar jag det, absolut, säger Garpenlöv som inte fått något besked direkt från Frölundabacken.

Edvinsson är den andre spelaren som tackar nej till OS. Tidigare har också Luleås forwardsstjärna Linus Omark sagt nej efter att först ha gläntat på dörren för OS-spel. Han avslutade egentligen sin landslagskarriär efter OS 2018.