Fotbollshöjdare: Större förluster än befarat

TT-Reuters

Publicerad 2021-01-27

Intäktsbortfallet för fotbollen på grund av coronakrisen – och spel inför tommar läktare – kommer att bli större än befarat, varnar Juventus ordförande Andrea Agnelli.

Intäktsbortfallet för Europas fotbollsklubbar kommer att bli mycket större än befarat.

Den varningen skickar Andrea Agnelli, ordförande för de europeiska klubbarnas sammanslutning.

I bästa fall handlar det om ett tapp på 65-85 miljarder kronor.

I går publicerade revisionsfirman Deloitte en rapport om att Europas 20 största klubbar tappar intäkter i miljardklassen på grund av covid-19-krisen.

I deras uträkning skulle intäktsbortfallet ligga på 2 miljarder euro, motsvarande cirka 20 miljarder kronor, för den här säsongen.

Men det är för lågt räknat enligt Andrea Agnelli, ordförande i Juventus och för den europeiska klubbsammanslutningen ECA.

– Jag tror att det kommer att bli mycket värre än så. Förra säsongen hade vi bara tre eller fyra månader utan publik på arenorna samt rabatter kommersiellt och för tv-rättigheter. Ur min utsiktspunkt kommer 2021 att vara en hel säsong utan publik på läktarna, sade Agnelli vid en årlig konferens om fotbollsekonomi, och fortsatte:

– När jag tittar på den mest positiva informationen hittills så ser vi en förlust för fotbollsindustrin i trakten av 6,5-8,5 miljarder euro (65-85 miljarder kronor) för de här två åren. Runt 360 klubbar behöver ekonomisk påfyllning med runt 6 miljarder euro.