När Malmö FF mötte Granada – med Maradona

Carl Göransson/TT

Publicerad 2020-10-01

Diego Maradona har spelat för Granada mot Malmö FF. Arkivbild.

När Malmö FF senast mötte Granada blev det förlust.

Kanske inte så konstigt.

En viss Diego Armando Maradona spelade nämligen i motståndarlaget.

Det är spanska sporttidningen As som, inför kvällens avgörande Europa League-playoff i Malmö, blickar tillbaka mot matchen som spelades i Granada i november 1987. Hemmalaget vann med 3–2 efter att Diego Maradonas vänsterfot knorrat in ett av andalusiernas mål på frispark.

Vän av ordning undrar kanske vad världens då bästa fotbollsspelare, som på den tiden tillhörde Napoli, gjorde i Granada. Den spanska klubben hade precis gått upp i andradivisionen och värvat Diegos lillebror Raúl "Lalo" Maradona, en affär som Granada egentligen inte hade råd med. Granada lyckades då med konststycket att få låna in såväl Diego från Napoli som den tredje fotbollsspelande brodern Hugo från Ascoli – för att Maradona-trion skulle göra en enda match tillsammans i den rödvitrandiga tröjan. Och av alla lag blev just Malmö FF, som hade gott rykte efter att ha spelat Europacupfinal 1979, deras motståndare.

Det var så gott som fullsatt på hemmaarenan Los Cármenes och intäkterna från den stjärnspäckade matchen gick till betalning av värvningen av "Lalo" Maradona, skriver As. MFF ledde med 2–1, men Diego Maradonas kvitteringsmål blev början till vändningen.

I kväll får MFF, nästan 33 år senare, möjlighet att ta revansch. Granada är visserligen en större klubb nu och tog sig till Europa League-kvalet tack vare sjundeplatsen i förra säsongens La Liga.

Men den här gången får Malmö spela på hemmaplan och inte minst: Diego Maradona finns inte i motståndarlaget.

Följ ämnen i artikeln