Publicerad:
Uppdaterad:

Hård svensk vallakritik: "Ska inte hända"

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
En besviken Ebba Andersson kom på fjärde i plats i den fjärde etappen i Ski Tour 2020 och klagade på dåligt glid under skidorna.
Foto: Ulf Palm / TT
En besviken Ebba Andersson kom på fjärde i plats i den fjärde etappen i Ski Tour 2020 och klagade på dåligt glid under skidorna.

Ebba Andersson vill inte kritisera det svenska vallateamet rakt ut. Jens Burman är mer direkt.

De svenska åkarna var inte nöjda efter den fjärde etappen av Ski Tour.

– Det har börjat hända lite väl många gånger, säger Burman efter sin 14:e-plats.

I samband med sprinttävlingen i Oberstdorf i januari stod de svenska damerna på kö för att beklaga sig över dåliga skidor. Inför nästa världscuptävling hölls ett möte mellan vallare, åkare och ledare – planerat sedan tidigare – för att vända på alla stenar i förhoppning om att hitta en lösning på problemen.

Torsdagens tävling i Meråker, den fjärde etappen av Ski Tour, visar att det fortfarande finns mycket att jobba på.

– Det var inte alls bra, säger Jens Burman efter 34-kilometersloppet.

"Helt obegripligt"

Han blev 14:e, 1.43 efter segraren Alexander Bolsjunov. Det mesta tappade han på den relativt lättkörda avslutningen av etappen.

– Jag låg med bra men sedan fanns det ingen chans att hänga med utför. Och då var dagen förstörd.

– Det är helt obegripligt att man kan tappa så mycket när det nästan bara är utför. Jag förstår inte. Det ska inte hända.

Ebba Andersson var också missnöjd efter sin fjärdeplats, hennes tredje i den svensknorska touren. 22-åringen var till slut två minuter bakom vinnaren Therese Johaug, och nästan 40 sekunder från Heidi Weng på tredje plats.

Hon var länge med i en jagande trio bakom Johaug, men efter cirka två mil gled plötsligt de norska konkurrenterna Weng och Ingvild Flugstad Østberg (tvåa för dagen) ifrån i en utförsbacke.

Frustrerad Andersson

Andersson, med gott om ork kvar, kunde inte svara.

– Jag hade precis varit uppe och dragit, och tänkte att jag bara skulle kliva åt sidan för att låta Ingvild ta över det arbetet. Det var inte medvetet att släppa, säger Ebba Andersson.

Andersson säger att hon fick kämpa mer än Østberg och Weng i de lättåkta partierna.

– Det är frustrerande när man känner att man inte har samma förutsättningar att åka fort, det blir mer slitsamt. Men vi gör så gott vi kan för att få till bra material. Det är en del av idrotten.

TT: Det är inte första gången den här säsongen som svenska åkare varit missnöjda med materialet?

– Det är såklart frustrerande. Helst skulle jag bara vilja stå här och tycka allt är tipptopp hela tiden, men så var det inte just i dag.

TT: Är du besviken på vallateamet?

– De gör så gott de kan. Sedan är jag frustrerad. Det kanske inte avgjorde loppet, men samtidigt känner jag att det hade stor betydelse för mig.

Emma Ribom tangerade sitt karriärsbästa genom att bli åtta, men hade också problem med skidorna.

– Jag kände redan från start att materialet kanske inte var med mig, säger Ribom, men försvarar vallarna.

– Jag klandrar inte dem överhuvudtaget, det är små marginaler och de gör ett superjobb.

Fyra av fyra

Med två etapper kvar ser touren närapå avgjord ut på både dam- och herssidan. Therese Johaug tog på torsdagen sin fjärde raka seger men blev nästan kappåkt av Ingvild Flugstad Østberg. Till slut var det ändå Norges skiddrottning som tog hem segern, med fyra sekunders marginal, och hon leder sammandraget med över två minuter.

Herrvinnaren Alexander Bolsjunov, som krossade allt motstånd i Meråker, ser också svårstoppad ut. Ryssen tog över totalledningen och har nu drygt en minut att gå på mot tvåan Pål Golberg, Norge, inför helgens avslutning i Trondheim.

Jens Burman, 14:e för dagen och 18:e totalt, har inget med topplaceringarna i sammandraget att göra. Det irriterar honom att han inte bara har sig själv att skylla för det utan även materialet. Han frågar sig om inte de svenska vallaproblemen har varit lite för frekventa den här vintern.

– Det har börjat hända lite väl många gånger, säger Burman.

– De försöker såklart göra det de kan för att få fram bra skidor. Men om det misslyckas måste man hitta det som gör att man misslyckas. Jag vet in vad det är, men jag antar att det då är något i arbetssättet.

Publicerad:
Publicerad: