Klar för Blåvitt – kontrakt till 30 augusti

TT

Publicerad 2021-03-08

Marek Hamsik i en play off-match till EM mot Nordirland i november. Nu har världsstjärnan skrivit korttidskontrakt med IFK Göteborg.

Världsstjärnan Marek Hamsik, 33, har skrivit kontrakt med IFK Göteborg till och med 30 augusti.

Slovaken presenterades på en presskonferens på måndagskvällen.

– Jag är som ett litet barn, jag vill komma i gång och träna med laget och spela, säger han.

Nyheten om att den förre Napolistjärnan var aktuell för allsvenskan slog ned som en bomb i slutet av förra veckan.

Men ryktena var sanna.

IFK Göteborgs värvning – om än på ett korttidskontrakt – är en av de mest sensationella i svensk fotboll.

– De senaste 48 timmarna har vi märkt ett helt otroligt intresse kring IFK Göteborg i allmänhet och Marek Hamsik i synnerhet, även internationellt, säger klubbens ordförande Mats Engström.

Hamsik kom till Göteborg i går och genomgick i dag den obligatoriska läkarundersökningen. Närmast kommer han från den kinesiska klubben Dalian Professional.

"Kändes klockrent"

Och frågan är förstås: Varför IFK Göteborg och allsvenskan för en spelare av Hamsiks kaliber? Göteborgs sportchef Pontus Farnerud ställde den själv.

– Vi blev förvånade, Patrick Mörk (fotbollsagent) skickade mig ett meddelande och frågade om vi var intresserade av en ganska bra spelare. När jag insåg att det fanns en möjlighet med Marek gjorde vi allt vad vi kunde för att hitta lösning, säger han.

– Det är inte varje dag en klubb ges den här möjligheten. Redan i vårt första samtal kändes det klockrent. Han kommer att ge oss ytterligare en dimension, både som förening och som lag. Det ser ut som en kortsiktig lösning, men vi bygger över tid och där ser vi Marek som en pusselbit på många olika plan, fortsätter Farnerud.

Marek Hamsik var lagkapten i Napoli fem år mellan 2014–2019, och har spelat flest matcher genom tiderna (520) för Neapel-klubben.

2017 blev han klubbens bäste målgörare genom tiderna när han gick förbi Diego Maradona. Ett rekord om dock Dries Mertens tagit över.

Sammanlagt gjorde Hamsik 121 mål för Napoli och vann två italienska cupen-titlar under sin tid i Italien.

Hamsik har också gjort flest matcher samt flest mål för det slovakiska landslaget genom tiderna.

Oklart vad som sker efter EM

Just landslaget och det stundande EM-slutspelet fick honom att bryta kontraktet med Dalian. Först var Slovan Bratislava hemma i Slovakien aktuellt.

– Vi var nära, men efter att ha pratat med dem bestämde jag mig att prata med Göteborg. Det var den enda klubb som var seriös, snabb och jag tänkte inte på något annat, säger han.

Kontraktet går ut den 30 augusti, men Hamsik kan inte med säkerhet säga att han spelar för IFK Göteborg efter EM – där Slovakien möter Sverige i Dublin.

– Jag tror det. Vi har ett kontrakt och det är en möjlighet. Vad som händer efter EM får vi se.

På frågan vad han vet om allsvenskan och vad han vill uppnå, svarar Hamsik:

– Jag vet inte så mycket om ligan, men jag måste anpassa mig snabbt. Jag är här för att göra mitt bästa för klubben, för laget och de här färgerna, säger han och tar på den blåvita dressen.

"Inte här för pengarna"

IFK Göteborg har en ansträngd ekonomi, men enligt Pontus Farnerud sätter klubben inte sprätt på en massa pengar på värvningen av Hamsik.

– Marek är inte här för pengarna, han är här för att spela fotboll och därifrån försökte vi hitta den bästa lösningen. Det är inte ett kontrakt som äventyrar vår ekonomi, säger Farnerud.