"Det måste vara ganska skrämmande för Malmö"

Daniel Kihlström/TT

Publicerad 2021-10-19

Regerande Champions League-mästare, nya spelare för över tre miljarder kronor och återigen ett lag som kan utmana om Premier League-titeln

Mycket har hänt i Chelsea sedan Malmö FF mötte Londonklubben senast.

– Det måste vara ganska skrämmande för Malmö, säger journalisten Dominic Fifield.

På onsdag ställs Malmö FF mot Chelsea på Stamford Bridge i Champions League-gruppspelet. Det är tredje gången på drygt två och ett halvt år som skåningarna möter storklubben från sydvästra London.

I februari 2019 kunde dubbelmötet mot MFF i 16-delsfinalen av Europa League ha avgjort den kritiserade Chelseatränaren Maurizio Sarris öde. Den engelska giganten vann dock med 5–1 sammanlagt och vandrade till slut hela vägen fram till Europa League-titeln.

”Förgiftat”

Trots den framgången försvann italienaren Sarri samma sommar.

– När Sarri nappade på Juventus erbjudande så slapp Chelsea sparka honom. Andra halvan av den säsongen var bara märklig. Sarri och styrelsen kom inte överens och supportrarna gjorde revolt mot honom. Det var inte lika förgiftat som när Rafael Benítez var i Chelsea (2012–2013), men nästan, säger journalisten Dominic Fifield, som skrev om fotboll för ansedda The Guardian i 20 år innan han för ett par år sedan började på sportsajten The Athletic, till TT.

Sarris avtryck på Stamford Bridge blev endast en parentes. Detsamma gäller Frank Lampard – efter en och en halv säsong som tränare fick spelarikonen sparken i januari 2021.

– Lampards arv är att han förde in en hel del yngre spelare, säger Fifield.

En strategi som delvis var framtvingad av det värvningsförbud som Chelsea hade under sommaren 2019.

– När de väl kunde köpa spelare igen gjorde klubben det på ett extremt sätt – de kom tillbaka med full kraft, säger Dominic Fifield.

Köpt spelare för över 3 miljarder

Under 2020 – mitt under pandemin – köpte Chelsea spelare för runt 2,3 miljarder kronor. In kom exempelvis Timo Werner (Leipzig), Kai Havertz (Bayer Leverkusen) och Ben Chilwell (Leicester).

Lägg därutöver till att Romelu Lukaku har återvänt till Chelsea denna sommar. Klubben sägs ha fått betala drygt 860 miljoner kronor till Inter för den belgiske landslagsanfallaren.

– Det är ett helt annat Chelsea som Malmö ska möta denna gång. Chelsea har ett lag som kan vinna Premier League och det är första gången man kan säga det sedan klubben vann ligan 2017. Det måste vara ganska skrämmande för Malmö, säger Dominic Fifield.

Han rankar fortsatt Liverpool och Manchester City som större favoriter att vinna den engelska ligan, men efter placeringsraden 5–3–4–4 de fyra senaste åren är Chelsea verkligen en utmanare den här säsongen, anser Fifield.

– Chelsea har inte spelat jättebra den här säsongen ännu, men de toppar ändå Premier League. Så de måste ju göra något väldigt rätt. De har så många alternativ – de har antagligen den bredaste truppen i Premier League sett till kvalitet.

”Uppnått fantastiska saker”

Fifeld hyllar även den nye tränaren Thomas Tuchel. Tysken tog över i januari i år och förde Chelsea till Champions League-titeln i våras via finalseger mot Manchester City.

– Tuchel har varit helt fantastisk sedan han kom till klubben. Det ser ut som att han förstår hur Chelsea funkar och vad Chelsea vill.

Det går dock inte att vara säker på sin tränarpost i klubben. Sedan den ryske mångmiljardären Roman Abramovitj köpte Chelsea 2003 har tio tränare fått gå i förtid.

TT: Kan Thomas Tuchel stå för en kontinuitet för Chelsea på tränarsidan?

– Nej. Det är inte så Chelsea fungerar. Så fort det vänder neråt kommer de att göra en förändring, säger Fifield.

”En vinnare”

Han anser att Tuchel på papperet är den bästa tränaren klubben haft sedan José Mourinho, som gjorde två sejourer i klubben (2004–2007, 2013–2015), och Antonio Conte (2016–2018).

– Tuchel är en vinnare, men det innebär även att det blir höga förväntningar på honom. Om Chelsea inte vinner på fem–sex matcher kommer det att ses som en kris. För en tränare i Chelsea ligger kontinuiteten på två säsonger, kanske tre. Tuchel kommer att ha kvar sitt jobb till dess att han inte har kvar jobbet. Det är verkligheten i Chelsea.