Berg står fast – slutar i landslaget efter EM

Henrik Skiöld/TT

Anders Wallin/TT

Publicerad 2021-03-23

Får Marcus Berg som han vill spelar han för IFK Göteborg fram till och med 2023.

Det är så långt han ser framåt i tiden.

Flytten hem till allsvenskan ändrar inte hans syn på landslagskarriären.

Den avslutar han i sommar.

Redan inför det avgörande EM-kvalet mot Rumänien i november 2019 gjorde anfallaren klart att EM-slutspelet skulle bli han slutstation i landslaget.

Sedan kom pandemin.

Berg, 34, skrev ett nytt kontrakt med Krasnodar och sköt fram det planerade avskedet i Blågult ett år.

Att han från om med i sommar spelar allsvenskt för IFK Göteborg och det då är 16 månader till VM i Qatar påverkar inte hans landslagsbeslut.

– Jag har sagt tidigare att EM blir det sista i landslaget. Det är det jag förhåller mig till. Man vet aldrig hur situationen kommer att vara sedan, men det är vad jag har i huvudet just nu, säger Berg.

Fokus på klubblaget

TT: Skulle du överväga att fortsätta i landslaget om ni tar er till VM och förbundskaptenen Janne Andersson vill ha dig med?

– Det är hypotetiskt. Alla samlingar och resor vi har på ett år sliter ganska mycket. Och det är tuffa matcher. Jag blir inte yngre. Ska jag hålla mig fräsch de åren jag skrivit på för i Blåvitt... tiden med landslaget sliter mycket.

TT: Du tänker inte spela i landslaget tills du blir 40, alltså?

– Nej, jag har svårt att se det. Men det tror jag inte heller Zlatan tänkte när han sade nej, så man vet aldrig, säger Berg.

Ryggen stoppar spel?

Här och nu handlar det om att få ordning på ryggen. Berg har inte spelat på fyra veckor. Han kände sig betydligt bättre i förra veckan, fanns med i Krasnodars trupp, men satt kvar på bänken i 2–3-förlusten i ryska ligan mot Dynamo Moskva.

– Ryggen är faktiskt lite upp och ned. Det är från dag till dag.

Han deltog inte i tisdagens kollektiva träning på Friends arena och frågan är förstås given: Kan han spela mot Georgien i VM-kvalet på torsdag?

– Jag var ute och sprang i dag och då kändes det bra, men vi får ta det dag för dag. Det är inte optimalt att jag inte spelat på fyra veckor och det känns lite segt. Vi får se.

"Känns väldigt spännande"

IFK Göteborg ligger inte på latsidan. I måndags blev Berg klar. Ett dygn senare presenterades offensive vänsterbacken Oscar Wendt som näste hemvändare.

– De senaste månaderna har det kommit in ganska mycket erfarenhet, men även kvalité. Jag tror att kan bli riktigt bra, med den mixen som redan är. Det känns väldigt spännande och något man ser fram emot, säger Berg.

Förhoppningarna och förväntningarna ökar i takt med att nyförvärven presenteras.

Bergs svar på frågan om IFK Göteborg kan vara med och slåss i den allsvenska toppen:

– Var man än spelar och i vilket lag man än är i har man alltid det som målsättning. Sedan är det mycket som ska falla på plats. Det finns många starka lag i allsvenskan som vill vara där.