Ny succé för kontroversiell transsimmerska

TT-AP

Publicerad 2022-02-19

Lia Thomas i bassängen efter att ha vunnit 500 yard frisim i Ivy League-mästerskapet i torsdags.

Den amerikanska simmerskan Lia Thomas, som föddes som man, gör succé på collegenivå i USA.

Två nya segrar sätter åter fart på debatten om transpersoner i idrotten.

Lia Thomas har den snabbaste tiden på 200 meter frisim i USA i år. Hon dominerar på collegenivå och har nu vunnit ytterligare två titlar.

22-åringen, som tidigare har tävlat som man, vann både 200 meter och 500 yard frisim i det pågående collegemästerskapet för Ivy League-universiteten, som är en beteckning på åtta privata och prestigefulla universitet i nordöstra USA.

Lia Thomas tävlar för University of Pennsylvania och satte såväl mästerskaps- som bassängrekord i sina segerlopp i torsdags och fredags.

Könskorrigering 2019

På lördagen kan Thomas välja att antingen tävla i 1 650 meter frisim, där hon är rankad nummer ett, eller att ställa upp i 100 meter frisim och möta en annan transperson, Iszac Henig, som genomgår en könskorrigering från man till kvinna och under tiden simmar för Yales damlag. Henig vann 50 meter frisim i torsdags.

Thomas påbörjade sin könskorrigering 2019 genom hormonell behandling och fick tillåtelse att tävla som kvinna 2020. Innan korrigeringen tävlade hon som man i flera år.

Hennes deltagande i tävlingar har väckt stor debatt i USA – och delar av hennes lag vid universitetet i Pennsylvania har uttryckt kritik mot att simmaren tillåts tävla. Universitetets officiella hållning är dock att Thomas stöttas till fullo.

Nya regler

För några veckor sedan införde det amerikanska simförbundet nya tävlingsregler för transpersoner, som innebär att elitsimmare som tidigare har varit män måste uppvisa medicinska intyg på att de under minst 36 månader har haft tillräckligt låga testosteronnivåer för att få tävla på damsidan.

Dessa regler skulle stoppa både Thomas och Henig, men det har varit oklart om NCAA (collegeidrottens nationella organisation) kommer att gå efter samma föreskrifter.