Sandell inför ödesmatchen i VM: "Jävligt kul"

Carl Göransson/TT

Publicerad 2021-01-24

Lukas Sandell lär få stort förtroende mot Ryska handbollsförbundets lag.

Vinna, kryssa eller försvinna. Mot ryssarna i kväll spelar handbollslandslaget för första gången med riktig press på sig i VM.

– Det ska bli jävligt kul, det är såna matcher man vill spela, säger Lukas Sandell.

Sverige är obesegrat så här långt i VM och måste fortsätta så för att hålla sig kvar i turneringen. Mot "Ryska handbollsförbundets lag" i Kairo i kväll krävs minst en poäng för att gå vidare till kvartsfinal.

– Det skulle vara sjukt imponerande om vi tar oss till kvartsfinal med de förberedelser vi hade och många nya i laget, säger högernian Lukas Sandell.

Av alla färska mästerskapsspelare i Sveriges trupp var Sandell den minst meriterade när VM började. 23-åringen från Eslöv – nu i danska Ålborg – var ensam om att stå på noll landskamper inför premiären mot Nordmakedonien förra veckan.

"Vinnarskallar"

Det har inte märkts på planen.

– Det har väl gått helt okej, säger Sandell.

TT: Så säger nästan alla spelare när de ska bedöma sig själva.

– Man vill ju alltid mer, det är så vi alla funkar – vi är vinnarskallar. Och då säger man kanske helt okej, fast det egentligen har gått bra eller till och med väldigt bra.

När Glenn Solberg tog ut sin VM-trupp fanns tre högernior i den. I det läget var Lukas Sandell tredjevalet och långt från en blågul startsjua. Men Albin Lagergren, som har varit given på positionen i flera år, fick corona inför VM. Och andravalet Linus Persson, som har gjort succé i VM, fick en hjärnskakning mot Slovenien i fredags.

Nu ansluter visserligen en frisk Lagergren inför mötet med ryssarna, men ett ovanligt stort ansvar kommer ändå ligga på Lukas Sandells axlar.

– Jag njuter av varje dag och minut här, det ska bli skitkul med en avgörande match, säger skåningen, som var en av bänkspelarna som kom in och visade vägen när Sverige hämtade in ett åttamålsunderläge till kryss mot Belarus.

– Det är klart att det gör att man känner att man får mer självförtroende och en känsla att man kan vara med och bidra.

TT: Har det varit nervöst?

– Ja, innan matchen när nationalsången drar i gång är det nervöst, men inte sedan. Vi har högt till tak i gruppen och kan prata med varandra, och de har tagit emot oss nya väldigt bra. Det gör att vi kan prestera såpass bra.

"Fullt ös"

Sandell, som hittills har gjort tolv mål i VM, är förvarnad om att ryssarna kan bli en tuff uppgift även om Sverige är favorit.

– Jag har inte sett dem spela så mycket, men deras resultat tyder på att de är starka. Vi har inte råd att förlora, det är bara fullt ös och ingenting att spara på.

För Sverige handlar det om att fortsätta med spelet som gör att laget fortfarande inte har förlorat i VM.

– Vi spelar inte så jävla krångligt utan gör det vi är bra på. Och vi spelar för varandra. Det är en stor bidragande faktor, säger Sandell.