Kärlek ska hålla reserverna på tå

Publicerad:
Uppdaterad:

Fotboll. Lasse Eriksson var med i tre stora mästerskap och kom hem från VM i USA 1994 som firad bronsmedaljör.

Men han spelade inte en enda minut.

– En erfarenhet jag har nytta av, säger han.

Som målvaktstränare är det hans jobb att se till att Andreas Isaksson är i bästa skick och samtidigt se till att Robin Olsen och Patrik Carlgren håller sig på tå.

Andreas Isaksson spelade sin 130:e landskamp mot Wales och i Frankrike avrundar han landslagskarriären med sitt sjätte mästerskap.

Om inget oförutsett händer är han given i målet.

Fick hjärnskakning

Men det oförutsedda händer emellanåt. Som med några minuter kvar till paus på Friends när det högg till i trakterna av sätesmuskeln. För att inte riskera något bytte Isaksson i halvtid och Robin Olsen fick hastigt göra sig spelklar.

Eller som på träningen i Bremen 2006. Några dagar före VM-premiären mot Trinidad och Tobago prickades Isaksson i huvudet av ett hårt skott från rumskompisen Kim Källström. En lättare hjärnskakning konstaterades och spelförbud utfärdades.

Plötsligt stod det mellan Rami Shaaban och John Alvbåge.

Dåvarande förbundskaptenen Lars Lagerbäck valde Shaaban - som några dagar senare höll nollan i Dortmund.

Händer det Isaksson något nu - och risken är uppenbar efter smärtorna mot Wales - måste Olsen eller Carlgren var helt redo.

Som målvaktstränare är det Lasse Erikssons ansvarsområde.

– Jag försöker få alla tre målvakterna att vara så förberedda som jag bara kan, men man måste jobba lite annorlunda med de två som inte spelar. Framförallt måste jag bry mig om dem lite mer, ge dem uppmärksamhet och lite mer kärlek, om jag uttrycker mig så.

Inte längta hem

– Jag måste känna av. Börjar någon dippa? Känner de en frustration? Det får inte bli så att någon går och längtar hem.

– Jag vet ju själv hur det kunde vara. Ibland kände man att man var en del i B-laget, lite "ni kan ju köra där ett tag för er själva". De som hade spelat mötte medierna, hade vunnit och körde rehab och vi andra körde på utan någon som helst uppbackning.

Eriksson var med i VM i Italien 1990 och i hemma-EM två år senare. Då var han sedan flera år en av allsvenskans främsta målvakter men i landslaget var Thomas Ravelli ohotad etta. När det kom till VM 1994 var konkurrensen betydligt skapare. Eriksson, som gjorde 17 landskamper mellan 1988 och 1995, hade stått några matcher i kvalet och Ravelli blev allt mer ifrågasatt.

Peppade varandra

Men Tommy Svensson satsade vidare på Ravelli - och det blev succé.

– Då fick vi som inte spelade bra träning och vi hade en dynamik i gruppen som gjorde att vi (Magnus Hedman var tredjemålvakt) peppade varandra och höll en god ton.

Någon liknande rivalitet som den mellan Ravelli och Eriksson finns inte i landslaget just nu. Isaksson är ohotad etta, Olsen gör sitt första mästerskap och Carlgren ses som ett framtidsnamn.

– Nä, men även om ingen ifrågasätter Isaksson måste han hållas igång så att han presterar så bra han kan och samtidigt är det mitt jobb att förbereda de andra två och hålla deras motivation uppe. Det är en jätteviktig detalj och den måste man vara observant på.

TT

Publicerad: