Olai med historiskt mål i Uppsalas seger

Marie Hallman/TT

Publicerad 2020-06-27

Uppsalas Sara Olai jublar efter att ha gjort 1-1 under lördagens match i damallsvenskan mellan IK Uppsala och Djurgårdens IF.

I höstas sköt Sara Olai upp IK Uppsala till högsta serien.

På lördagen gjorde hon det första historiska målet i Damallsvenskan för nykomlingarna

– När bollen gick in…då var det eufori, säger Olai efter premiärsegern (3–2) hemma mot Djurgården.

I höstas skrällde sig IK Uppsala, efter bara tre säsonger i Elitettan, upp till högsta serien.

Sara Olai spelade fram till två mål och gjorde även segermålet som avgjorde avancemanget då.

På lördagseftermiddagen blev hon historisk igen, nu i 25:e matchminuten då hon gjorde klubbens allra första allsvenska mål genom tiderna, efter att ha vunnit en nickduell på en hörna.

– Vi är bevisligen starka på fasta situationer. Vi ger aldrig upp utan ger allt i alla lägen, det är en grym styrka hos oss, konstaterar Sara Olai.

Ytterbacken kunde efter en dramatisk vändning på slutet även jubla över en historisk första seger i damallsvenskan.

Att Djurgården var spelmässigt starkare och dominerade spelet under större delen av matchen räckte inte för gästerna eftersom IK Uppsala gjorde två sena mål, återigen vid fasta situationer, först 2–2 på nick av Cassandra Korhonen i 82:a minuten följt av 3–2 av Beata Olsson på tilläggstid efter en närkamp i boxen.

– Målvakten gick hårt på bollen, sedan minns jag inte riktigt vad som hände, men jag slängde mig fram och tryckte väl mot bortre ytan så blev det mål. Jätteskönt, jag blev så oerhört glad.  Vi gickför att vinna och det hoppet tappade vi inte.

IK Uppsala har ett ungt och hungrigt lag. Ibland hungrigt på fel sätt, tyckte Djurgårdstränaren Pierre Fondin som under första halvlek flera gånger uppmärksammade domarna på att hemmalaget ”sparkar ner mina spelare”.

– Om man medvetet kommer in sent och sparkar och gör det gång på gång, då är det illa. Och så länge man inte säger åt spelarna att sluta eller ger gult kort så fortsätter det beteendet hela tiden. Det finns en skaderisk i det här, konstaterar Fondin och fortsätter:

– Rachel Bloznalis gick av med en huvudskada efter att de gått sent in på henne, men hon klarade sig bra och Fanny Lång gick ut med stukad fot. Det handlar om spelarnas säkerhet.

Åsikten om hårt spel har dock Uppsala IK:s Sara Olai svårt att ta till sig:

– Vi är ett tufft lag att möta, det smäller lite på våra matcher, det får de bara köpa, säger hon.

Domarna verkade gå på samma linje då det bara delades ut ett rött kort i matchen – till Djurgårdens Linda Motlhalo i 85:e minuten – då det ännu stod 2– 2 i matchen.

Kort därpå kom alltså IK Uppsalas segermål efter att gästerna gått bort sig helt i ännu en fast situation.

– Men jag tror inte det röda kortet påverkade oss, det var så lite tid kvar, utan vi måste bli bättre på det defensiva fasta spelet helt enkelt, säger Djurgårdens lagkapten Olivia Schough och avslutar:

– Vi var dåliga på fasta situationer framför eget mål förra året också. Vi har pratat om det och tränat på det men behöver träna mer på det uppenbarligen.