BP vann Stockholmsderbyt: "Riktigt bra match"

Brommapojkarna firar efter Alice Ahlbergs 2–0-mål.

Brommapojkarna knep tre poäng mot AIK och tar klivet upp till kvalplats.

– I dag får vi äntligen till det, säger Brommapojkarnas Alice Ahlberg till Viaplay efter vinsten.

Matchen slutade 2–0 till Brommapojkarna.

Efter åtta omgångar hade tre damallsvenska lag tre poäng var – men i den nionde omgången lyckades Brommapojkarna ta sin andra seger för säsongen och kliver därmed upp på tolfteplatsen i tabellen.

Ledningsmålet kom i den 31:a minuten efter en kontring och då kunde Klara Andrup näta bakom AIK:s Milla-Maj Majasaari.

– I dag får vi äntligen till det. Vi lyckas skapa tillräckligt mycket chanser och vi utnyttjar vårt starka omställningsspel. Jag tycker vi gör en riktigt bra match, säger Alice Ahlberg i Viaplay.

”Farlig ledning”

I andra halvlek kunde Brommapojkarna utöka ledningen på straff – efter att Frida Thörnqvist fällts. Då klev Alice Ahlberg fram och satte sitt första allsvenska mål.

– 2–0 är en väldigt farlig ledning, det är lätt att man börjar slappnar av och det är lätt att de får momentum. Men jag tycker vi håller dem borta och vi viker inte ner oss, säger Ahlberg i Viaplay.

AIK, som bytt ut tränarstaben på grund av säsongsinledningen, ligger kvar på 14:e – och sista – plats efter 0–2-förlusten mot Brommapojkarna.

– Vi gör en otroligt dålig match och spelar svårt med många individuella misstag. Det är alldeles för dåligt helt enkelt, säger AIK:s Jennie Nordin i Viaplay.

För Brommapojkarna väntar Linköping härnäst och AIK möter Kristianstad, båda matcherna spelas på söndag.

Vinst för tabelltvåan

Trots att det var Kalmar som tog ledning mot tabelltvåan Häcken, genom Alyssa Walker i den 23:e minuten, fick de se sig slagna efter slutsignalen.

I den 40:e minuten klev Stine Larsen fram och nätade bakom Aubrei Corder. Utökningen kom i den 59:e minuten, då genom Lotta Ökvist. Spiken i kistan satte Mille Gejl i den 62:a minuten.

Vinsten mot Kalmar gör att Häcken fortsatt är tabelltvåa med 21 poäng och Kalmar ligger på 13:e plats i tabellen sex poäng.

För Kalmar väntar Umeå härnäst på lördag och Häcken möter Piteå på söndag.

Hammarby på tiondeplats

Tabellsexan Kristianstad plockade tre nya poäng efter bortamatchen mot Hammarby. I den 32:a minuten stördes Hammarbys målvakt Anna Tamminen av lagkamraten Adelina Engman och tappade bollen – då klev Kristianstads Emmi Alanen fram och nätade.

Spiken i kistan kom i den 54:e minuten när Sheila van den Bulk slog in bollen i nättaket. Efter förlusten mot Kristianstad ligger Hammarby på en tiondeplats i tabellen med tio poäng och Kristianstad ligger på en sjätteplats med 15 poäng.

På söndag möter Kristianstad AIK medan Hammarby ställs mot Djurgården den 23 maj.