Sarah Lahti under OS-kvalgränsen

Uppdaterad 2016-07-07 | Publicerad 2016-05-22

Friidrott. Sarah Lahti förbättrade sitt personbästa rejält när hon sprang 5 000 meter på 15.10,76 vid internationella tävlingar i nederländska Hengelo. Nomineringstiden till OS är 15.15,00.

Tiden - som var personligt rekord på nästan en minut och nio sekunder - räckte till en fjärde plats i loppet, som vanns av etiopiskan Letesenbet Gidey. Sarah Lahtis nya rekordnotering är den tredje bästa en svenska någonsin sprungit på distansen. Bara Meraf Bahta och Sara Wedlund har sprungit snabbare.

– Jag är jättenöjd men det finns mer att ge. Det är första riktiga 5 000-metersloppet jag springer genom hela min löparkarriär så jag är nöjd, sade 21-åringen till TV3.

I början av maj krossade Sarah Lahti Midde Hamrins 26 år gamla svenska rekord på 10 000 meter.

– Jag var nära att klara OS-kvalgränsen på 10 000 meter så jag kände att "nu får jag visa dem". Men även där har jag mycket mer att ge, sade Sarah Lahti.

Fler svenskar fanns på plats i Hengelo. Michael Meijer gjorde säsongsdebut i stavhopp och slutade tvåa i tävling på 4,45. Kinesiska Li Ling vann på 4,50. I diskus nådde Axel Härstedt som längst 62,49 vilket gav en sjätte plats och på 800 meter blev Andreas Almgren åttonde man med tiden 1.47,90.