"Sådana matcher man brinner för"

Anton Johansson/TT

Jens Bornemann/TT

Publicerad 2021-06-20

Mikael Lustig och Sverige säkrar gruppsegern vid tre poäng mot Polen.

Vägen ligger rak för svensk gruppseger efter Polens oavgjorda match mot Spanien.

Allt som krävs är tre poäng mot Polen i S:t Petersburg på onsdag.

– Det är sådana här matcher man har haft i huvudet sedan man var barn, säger Mikael Lustig.

Med två spelade matcher är Sverige etta i grupp E på fyra poäng. Det gör att Sverige, som möter ett piskat Polen, är klar gruppetta vid seger i S:t Petersburg.

Högerbacken Mikael Lustig satt under lördagskvällen framför tv:n och följde Polens 1–1-match mot Spanien. Han menar att det går att se resultatet på lite olika sätt.

– Det går väl att se det både positivt och negativt. Hade vi velat säkra en andraplats var det dåligt men nu ökar chanserna att vinna gruppen, säger han på söndagens presskonferens.

Robin Quaison fyller i:

– Det är lite som Micke säger. Visst hoppades vi på att Polen skulle vinna?, frågar han Lustig innan han fortsätter:

– Men nu är det upp till oss. Vinner vi så vinner vi gruppen. Vi vill vinna varje match vi spelar så i slutet av dagen spelar det ingen roll, säger Quaison.

Barndomstankar

Att spela betydelsefulla matcher – som den på onsdag – är något som både Lustig och Quaison värdesätter. Och båda ser fram emot drabbningen mot Polen.

– Vi kommer att gå in i Polenmatchen med hundraprocentigt fokus på att vinna matchen. Det är sådana matcher man har haft i huvudet sedan man var barn. Man har spelat upp scenarion i huvudet och det är sådana här matcher man tänker att man går ut och avgör. Det är bara att hoppas att det händer, säger Lustig.

Quaison:

– Det skulle vara lite tråkigt om den inte betydde så mycket. Samtidigt hoppades man att allt skulle vara klart, men i slutet av dagen är det sådana här matcher man brinner för.

”Kör för tre poäng”

Vilket lag som väntar i slutspelet om Sverige blir gruppetta, grupptvåa eller eventuellt grupptrea går inte att säga än.

På onsdag, då de flesta andra grupper har spelat klart, kommer det att vara desto mer utkristalliserat. Men att det skulle göra att Sverige skulle spela på ett visst resultat för att möta en specifik motståndare lär inte hända, menar Mikael Lustig.

– Nej, det tror jag inte. Det blir farligt om man man går ut och jobbar för ett kryss för att möta ett specifikt lag. Vi kör för tre poäng, säger han.

Dessutom, fortsätter Lustig, är det på förhand inte lätt att säga vilket lag som vore bäst att möta.

– Det kan bli en enklare väg, men den enkla vägen kan vara svår ibland också. Det kan passa oss att möta ett favorittippat lag också, säger han.

– Men dem vi får ska vi vinna över.