"Hade tagit det läget alla dagar i veckan"

Carl Göransson/TT

Publicerad 2021-01-23

Jim Gottfridsson i matchen mot Slovenien.

Sverige är fortsatt obesegrat i VM och har allt i egna händer inför mötet med ryssarna i morgon kväll.

Då krävs en poäng för att nå kvartsfinal.

– Hade ni ringt oss när vi satt i karantän i Eskilstuna, och sagt att vi skulle spela en avgörande match mot ryssarna, så hade jag tagit det läget alla dagar i veckan, säger Sveriges mittnia Jim Gottfridsson efter 28–28 mot Slovenien.

Inför mellanrundans avslutning i Kairo är gruppen ett raffinerat getingbo som avgörs i två matcher:

+ Sverige och Ryska handbollsförbundets lag slåss om en kvartsfinalplats – svenskarna klarar sig vidare med oavgjort. Skulle det bli svensk seger innebär det också att gruppsegern är säkrad.

– Vi får se det lite som en åttondelsfinal, säger Gottfridsson.

+ Egypten och Slovenien möts i en avgörande match om den andra kvartsfinalplatsen – och där klarar sig värdnationen med kryss.

Bästa i VM

Och hos obesegrade Sverige är känslan fortsatt bra efter mötet med Slovenien, trots att laget på nytt släppte in en ny kvittering i matchens sista sekunder. Sveriges bästa match hittills i VM, tyckte målvakten och lagkaptenen Andreas Palicka.

– Över 60 minuter, absolut, och i förhållande till motståndet. Jag håller fortfarande Slovenien som det på papperet starkaste laget i de två grupper som har slagits ihop här, säger "Palle".

Det ryska laget – som inte får tävla under Rysslands flagga på grund av landets dopningsavstängning – är precis som Sverige en av turneringen positiva överraskningar. Laget skrällde mot Slovenien i det första gruppspelet och har så här långt bara förlorat mot Egypten.

Men Andreas Palicka är optimistisk.

– Kommer vi upp i den här nivån tror jag inte att många landslag är bekväma med att spela mot oss.

"Blir tuff match"

Förbundskapten Glenn Solberg vet fortfarande inte hur det känns att förlora som svensk förbundskapten.

– Att vi är fortsatt obesegrade i VM är otroligt bra, säger norrmannen.

– Vi ska ladda om till Ryssland, det blir en tuff match. De spelar bättre handboll än på flera år.

Senast Sverige och Ryssland möttes var i två genrep inför VM 2019, då det blev en svensk seger i Jönköping och oavgjort i Halmstad.

För 22 år sedan möttes länderna i VM-final i samma arena i Kairo. Då vann Sverige med uddamålet och tog sitt fjärde och senaste VM-guld.