Skidlandslagets nya plan efter coronabeskedet

Simon Norberg/TT

Publicerad 2020-11-30

Frida Karlssons nästa tävling ser ut att bli i Davos 12–13 december. Arkivbild.

Efter succéstarten i Ruka får nu skidlandslaget en veckas vila från världscupen.

Då väljer laget att åka på läger till Östersund.

– Vi kommer nog att köra en tävling för att få dem att matcha mot varandra, säger landslagschef Anders Byström.

Sverige fick en fin start på världscupen i helgen. Framför allt skördade damerna stora framgångar i den finländska minitouren.

De stod för inte mindre än sex pallplatser – varav en trippel i sprinten – på tre lopp. Den avslutande jaktstarten gav förvisso lite besk eftersmak, sedan sprintvinnaren Linn Svahn och Maja Dahlqvist kraschat ett par kilometer från mål.

Davos nästa

Nu får landslagsåkarna en tävlingsfri helg.

Orsaken är att Lillehammer, som skulle ha arrangerat världscupen 4–6 december, har skjutits upp till senare under säsongen på grund av coronarestriktionerna i Norge.

Nästa världscup är planerad i Davos den 12–13 december.

Det gör att ledningen har fått tänka om i planeringen. Landslaget kommer i stället åka till Östersund.

– Helgen kommer vi att använda till att träna bra och köra någon tävlingsträning i Östersund. Det kommer att bli som en tävlingshelg ändå, där vi nog kommer att köra en tävling för att få dem att matcha varandra, säger landslagschef Anders Byström.

Bantad trupp

Under måndagen ska de svenska ledarna utvärdera premiärhelgen. Den var speciell, med tanke på alla coronarestriktioner.

Sverige skickade en bantad trupp med 13 åkare och hade inte heller någon läkare på plats. Allt för att hålla nere resandet.

– Själva testverksamheten verkar ha fungerat hyfsat. För oss i det svenska laget har alla gjort ett bra jobb. När man är färre blir det nästan att man gör ännu mer. Alla vallare och ledare har gjort ett kanonjobb, jag tror inte att åkarna har märkt någon skillnad, säger Byström.

TT: Hur fungerade det utan läkare på plats?

– En läkare hade inte kunnat göra något här. Det är ingen poäng med att ha någon fysiskt här. Skulle något ha uppkommit hade vi löst det via Facetime.