Rekordbra av Italien – Schweiz i ovisshet

Göran Sundberg/TT

Publicerad 2021-06-20

Matteo Pessina firar segermålet i 1–0-segern över Wales – Italiens tredje raka seger i EM.

Trots hela åtta ändringar i laget tog redan åttondelsfinalklara Italien sin tredje raka seger i EM och skrev historia.

1–0-segern över Wales – som säkrade andraplatsen – innebar 30 raka landskamper utan förlust.

Schweiz kan nå åttondelsfinal efter 3–1-seger över Turkiet – men får invänta slutgiltigt besked.

Italien är ett av de lag som imponerat allra mest i EM så här långt. Efter två raka 3–0-segrar var laget redan klart för åttondelsfinal och förbundskaptenen Roberto Mancini valde att byta ut åtta spelare för att låta sina stjärnor vila.

Lagkaptenen Giorgio Chiellini var inte tillgänglig efter den smäll han fick senast mot Schweiz, medan Manuel Locatelli, tvåmålsskytt i den matchen, och Ciro Immobile, som gjort två mål på två matcher, fick börja på bänken.

Det gick lika bra ändå.

Mancinis lag höll nollan för elfte landskampen i rad och tangerade Italiens landslagsrekord från 1939 med 30 raka matcher utan förlust. Då hette förbundskaptenen Vittorio Pozzo.

– Pozzo vann många viktiga titlar också, så vi är fortfarande långt efter på den nivån. Men alla som går vidare till åttondelsfinal kan vinna EM, säger Roberto Mancini till tv-bolaget Rai.

Klurig frispark

Atalantamittfältaren Matteo Pessina skarvade in 1–0 på en klurig frisparksvariant från Marco Verratti, som gjorde sin första match efter skada, i 39:e minuten.

Wales fick tio minuter in i andra halvlek Ethan Ampadu utvisad för en stämpling på Federico Bernardeschi.

Men laget lyckades ändå, tack vare bättre målskillnad än trean Schweiz, också ta sig vidare.

Schweiz och Turkiet har varit stora besvikelser hittills, men fick en sista chans i deras inbördes möte i Baku.

Det blev Schweiz som tog den chansen.

”Stolt över laget”

En rivstart gav 2–0 redan efter 26 minuter. Haris Seferovic prickade in 1–0 i sjätte minuten precis utanför straffområdet mot ett passivt turkiskt försvar och Xherdan Shaqiri, Liverpoolyttern, utnyttjade samma yta när han fick drömträff och sköt 2–0.

Turkiet reducerade genom Irfan Can Kahveci efter dryga timmen, men kort därefter fixade Shaqiri 3–1 med sitt andra mål.

Schweiz har fyra poäng och borde gå vidare som en av fyra grupptreor, men laget får avvakta resultaten i de andra grupperna de kommande dagarna innan det definitiva svaret kommer.

– Jag är stolt över laget och vad vi visade upp i dag. Vi får vänta och se vad som händer i de andra matcherna, men det viktigaste i dag var att vinna, säger Zherdan Shaqiri enligt AFP.