Publicerad 2021-10-23

Djurgårdens Emmanuel Banda firas efter drömmålet till 3–0 hemma mot Kalmar FF.

Djurgården är ett vinnande lag igen – när segrar är ett måste om det ska bli guldfirande i vinter.

Men det är en serieledare som darrar.

Nya tabellettan höll undan hemma mot Kalmar men det var knappast mästarklass över prestationen i 3–2-segern.

– Tre poäng och några fina mål framåt. Det tar vi med oss, annars var det darrigt, säger mittbacken Jacob Une Larsson.

De tre målen före halvtid lovade mer än de höll. När Kalmars retroaktiva utdelning kom under de sista 45 minuterna höll det på att gå illa.

Djurgården fredade sig med alla till buds stående medel för att rädda tre poäng.

Det lyckades – och den bedriften kan bli guld värd.

– Vi släpper in enkla mål och lyckas inte knyta ihop säcken. Vi pratade i pausen om att mala på, inte slå av på takten, men den andra halvleken var inte bra, säger Une Larsson till Discovery+.

Wettergren på besök

Landslagets assisterande förbundskapten Peter Wettergren trotsade kylan och satte sig på en av plaststolarna på Tele 2 arena. Han måste rätt omgående ha konstaterat att allsvensk fotboll live en lördagseftermiddag kan vara mycket givande.

Han kom förstås för att hålla koll på Magnus Eriksson, allsvenskans hetaste mittfältare i höst, inför VM-kvalavgörandet mot Georgien och Spanien i november.

Eventuellt även för att få en vink om klubbkompisen Hjalmar Ekdal kan vara ett mittbacksalternativ för landslaget, förr eller senare.

Och måhända för att stilla nyfikenheten kring några av Kalmars unga, talangfulla spelare, inte minst 19-årige Isak Jansson.

Eriksson, med i VM-kvaltruppen nyligen mot Kosovo och Grekland, är hjärnan, hjärtat och den som får saker gjorda i guldjagande Djurgården.

Först slog han den öppnande passningen till Nicklas Bärkroth, på vars inspel Edward Chilufya gjorde 1–0 och sitt sjätte mål för säsongen.

Mottagning, bollen lagd tillrätta i steget, vänsterskott. Ibland är det inte svårare – och Djurgårdens 234 minuter långa måltorka var över.

Tio minuter senare slog Eriksson bollen som Hjalmar Ekdal nickade in – mittbackens fjärde mål i höst.

Bandas drömmål

Efter 0–1 mot AIK och 0–3 mot Elfsborg var det proppen ut – och allt gick in. Emmanuel Bandas 3–0 i 35:e minuten lär stå sig som en av säsongens godbitar. Efter en rensande nick drog han till med en mäktig halvvolley.

– Det är något jag tänkt på att göra, sade Banda till Discovery+.

Bollen seglade in bakom Lucas Hägg Johansson, som där och då släppte in sitt sjunde mål på knappt tre allsvenska halvlekar.

Ändå var matchen spelmässigt jämn, faktiskt med ett visst övertag för Henrik Rydströms Kalmar.

Lyckat byte gav kontakt

– Det känns riktigt segt att ligga under med så här mycket. Det känns inte välförtjänt. Vi måste bli tuffare, snabbare in i duellerna, sade anfallaren Nils Fröling till Discovery+.

Rydström tog ut mittbacken Johan Stenmark och satsade på anfallaren Isak Jansson.

– Vi behöver få mer djupledshot, sade Rydström.

Tre minuter senare fick Kalmar kontakt. Jansson kom över en misslyckad passning från Haris Radetinac, spelade fram Jonathan Ring som reducerade.

Jansson var inte färdig där. Glidande stötte han in Sebastian Rings briljanta passning till 3–2. Eriksson kallade Djurgården till krismöte. Kalmar matade på, pådrivna av Rydström.

Men Djurgården höll undan, om än med besvär.