Tålamodet över – Lampard fick lämna Chelsea

TT-Reuters

Publicerad 2021-01-25

Frank Lampard. Arkivbild.

Med Frank Lampard skulle Chelsea slå in på en ny väg.

Den resan slutade i en återvändsgränd redan efter dryga 18 månader.

Klubblegendaren fick sparken – och ägaren Roman Abramovitj har nu hunnit avverka 14 managers sedan ryssen tog över 2003.

Premier League-klubben har haft det tufft i ligan och bara vunnit en av sina fem senaste matcher. Chelsea besegrade Luton med 3–1 i FA-cupen i helgen, men det räckte inte för att Lampard skulle få behålla jobbet.

I ett meddelande på klubbens hemsida säger Chelseas ägare Roman Abramovitj att det var ett tufft beslut att ta, men att det var det bästa alternativet just nu.

"Väldigt tufft beslut"

"Detta var ett väldigt tufft beslut för klubben, inte minst för att jag har en utmärkt relation med Frank och har stor respekt för honom", säger han.

"Han är en man med stor integritet och hög arbetsmoral. Men under nuvarande omständigheter tror vi att det är bäst att byta manager."

Lampard kom senare under kvällen med ett uttalande på Instagram där han tackar klubben, supportrar och styrelsen med flera. Han uttrycker stolthet – men också lite besvikelse.

"Jag är stolt över de steg vi tog, och jag är stolt över de unga spelarna som tog klivet in i laget. De är framtiden. Jag är besviken över att inte ha fått tid den här säsongen för att ta klubben framåt och nå nästa nivå", skriver han.

Som spelare gjorde Lampard 648 matcher för Chelsea och är klubbens bästa målgörare genom tiderna med 211 mål. Han var med och vann Premier League, FA-cupen och Champions League.

Lampard tog över som manager i juli 2019, då som rätt färsk i yrket, men med ett gott anseende och sågs som den rätte att leda Chelsea in i en ny riktning.

Stark säsong i fjol

En 17 matcher lång svit utan förlust förra säsongen togs som intäkt för att Lampard var på rätt väg, inte minst för att han valde att satsa på yngre, engelska spelare, som Mason Mount, Reece James, Tammy Abraham och Callum Hudson-Odoi.

Under Lampard, 42, slutade Chelsea fyra i Premier League och nådde final i FA-cupen.

Inför den pågående säsongen godkände Abramovitj värvningar för svindlande cirka 2,5 miljarder kronor, men dyra stjärnor som Timo Werner, Kai Havertz, Hakim Ziyech, Ben Chilwell och Edouard Mendy har inte gett avtryck i de sportsliga prestationerna.

Projektet Lampard slutade redan efter 84 matcher. Förlusterna har blivit för många och tendensen på sistone har varit tydlig. Trots sommarens enorma investeringar i spelare har Lampard inte lyckats få ihop en slagkraftig enhet.

Enligt The Telegraph kommer tysken Thomas Tuchel att ta över laget. Han har varit klubblös sedan han blev sparkad av franska storklubben Paris SG i slutet av 2020.

Starka reaktioner

Beslutet att sparka Lampard väckte starka reaktioner i England:

"Ytterst löjligt efter hans första dåliga period. Det behövdes tid med tanke på så många nya spelare. Tålamod som en dygd erkänns sällan i denna sport. De lär sig aldrig." (Gary Lineker, tidigare landslagsanfallare och numera tv-personlighet)

"Helt häpnadsväckande beslut från Chelsea." (Michael Owen, tidigare landslagsstjärna).

"Det gör mig bedrövad. Jag tyckte att han gjorde ett utmärkt jobb förra säsongen." (Roy Hodgson, manager i Crystal Palace)