Trots alla målen – Nyman hade hoppats på mer

Henrik Skiöld/TT

Publicerad 2020-12-04

IFK Norrköpings Christoffer Nyman toppar skytteligan inför den sista allsvenska omgången på söndag. Arkivbild.

Anfallare mår bra om de gör mål, så Christoffer Nyman mår bättre än på länge.

På söndag kan han avsluta allsvenskan med att vinna skytteligan. Ändå är det något som gnager.

Jaget har gått bättre än laget.

IFK Norrköping avrundar den högst annorlunda säsongen 2020 hemma mot ett Helsingborg i upplösning. Styrelsen avgår, tränaren Olof Mellberg bryter kontraktet och sex spelare får lämna inför omstarten i superettan.

Samtidigt kan Nyman inte dölja sin besvikelse över att Norrköpings strålande inledning troligen (vid seger mot Helsingborg) inte räcker till mer än en fjärdeplats, ett brons när väldigt mycket i juni och juli lovade en fajt om guldet.

Möjligheten till den personliga triumfen att vinna skytteligan kan inte riktigt trycka undan känslan av ett kollektivt misslyckande.

"Vi ska sträva högre"

– Med den trupp och den kvalitet vi har tycker jag att vi ska vara topp-3, minst. Som säsongen utvecklat sig kanske det är okej (med en fjärdeplats), men jag tycker att vi ska sträva högre. Det finns saker att förbättra, säger han.

TT: Vad måste bli bättre till nästa år för att ni ska utmana ordentligt?

– Oavsett om vi leder eller inte måste vi ha ett mera vågat anfallsspel för att hålla i bollen mer. Mot Hammarby blev vi väldigt tillbakatryckta och hade inget etablerat anfallsspel i andra halvlek. Det finns förstås mer, detaljer att analysera.

Nymans segermål (1–0) på Tele 2 arena i måndags var hans 17:e mål för säsongen. Sedan 28-åringen inför förra säsongen återvände till Norrköping efter några år i Eintracht Braunschweig står han på 27 allsvenska mål.

"Skulle bli stolt"

Han hymlar inte om det fina i att bli kallad allsvensk skyttekung.

– Det skulle vara jättekul. Jag skulle bli stolt. Det är också ett kvitto på en bra säsong målmässigt. Men det är en match kvar, så vi får se vad som händer. Och mycket kan hända, säger Nyman och för tankarna till den märkliga 4–1-segern mot Falkenberg i den senaste hemmamatchen.

– Då fick jag ta tre straffar på 13 minuter.

Närmast bakom Nyman i skytteligan ligger Varbergs Astrit Selmani på 15 mål. Men fler blir det inte – Selmani är avstängd i sista omgången på söndag.

– Han har gjort en fantastisk säsong, tycker jag, säger Nyman om Selmani.