Nya frågetecken när landslagstränare slutar

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Mattias Nilsson lämnar det svenska längdlandslaget. Arkivbild.
Foto: Ulf Palm/TT
Mattias Nilsson lämnar det svenska längdlandslaget. Arkivbild.

2019 var ett kaosartat år för det svenska längdlandslaget.

2020 har inte börjat något vidare det heller.

Först bytte sprintstjärnan Stina Nilsson till skidskytte och nu väljer herrtränarna Mattias Nilsson och Fredrik Uusitalo att sluta.

Många resdagar och svårigheter att få ihop det med familjelivet är ett av skälen, säger de båda tränarna.

"Arbetet som landslagstränare är fantastiskt utvecklande och roligt på många sätt, men det är samtidigt väldigt intensivt och speciellt. Det är mycket som ska klaffa såväl på jobbet som på hemmaplan", säger Nilsson.

"Jag är tacksam för den tid vi fått med landslaget, men nu vill jag vara hemma med mina barn över sommaren och hösten. Det ser jag fram emot väldigt mycket nu", säger Uusitalo.

Men frågan är om det inte ligger annat begravt under de där citaten.

En efter en slutade

Redan under fjolåret var det turbulent inom längdlandslaget, något som började när mångåriga landslagschefen Rikard Grip fick sluta under våren.

Och han var bara den första i raden; tränaren Annika Zell slutade kort därpå, längdchefen Johan Sares kastade också snart in handduken och fyra månader efter att ha tillträtt fick Grips ersättare Jonas Peterson sparken. Enligt TT:s uppgifter fick Peterson gå på grund av en konflikt med vallateamet.

Sedan dess har det varit långa perioder med tillfälliga lösningar på två av de viktigaste posterna. En ny längdchef kom på plats först i januari i år när Daniel Fåhraeus tog över, efter att Ola Strömberg varit tillförordnad. Men någon ny landslagschef efter Grip och Peterson – tillfälliga duon Lars Selin och Karin Ersson slutar efter säsongen – finns ännu inte på plats.

"Min förhoppning är att vi kan presentera en ny landslagschef i början av april. Tillsammans med den personen kommer vi sedan sätta ihop kommande säsongs organisation och landslagsgrupper", säger Fåhraeus till Svenska skidförbundets hemsida.

Uppgifter om missnöje

Det tycks hur som helst vara allt annat än harmoniskt i längdlandslaget just nu. Redan på tisdagen skrev Expressen att Mattias Nilsson och Fredrik Uusitalo hade bestämt sig för att sluta, samtidigt som tre av de bästa damåkarna sägs fundera på att göra egna satsningar på grund av missnöje med landslagets träningsupplägg.

För några dagar sedan kom ett annat stort bakslag för landslaget, i och med det oväntade beskedet att Stina Nilsson, en av världens bästa sprintåkare, byter till skidskytte. I en intervju med Aftonbladet erkände hon att hon har saknat Rikard Grip som landslagschef, och att oroligheterna i längdlandslaget skyndat på bytet av sport.

– Glädjen har styrt mig till skidskyttet, det är inget missnöje som fått mig att lämna. Men jag vill också säga att det varit ett turbulent år och det har absolut kanske hjälpt till och gjort det ännu enklare att ta beslutet, sade Nilsson.

Publicerad: