Marie Carlsson/TT

Publicerad 2020-10-11

Piteå har haft en tung säsong och går en spännande avslutning till mötes. Arkivbild.

Ångestmöte i botten av damallsvenskan.

Efter mötet mellan Växjö och Piteå har lagen bytt plats i tabellen – och 2018 års SM-guldvinnare Piteå är med fyra omgångar kvar att spela på nedflyttningsplats.

Piteå kom inte alls upp i nivå under den första halvleken, samtidigt som Växjö stod upp bra och efter en hörna fick in ledningsmålet i den 12:e minuten. Det var en något tilltrasslad situation där en misstänkt hands i Piteåförsvaret öppnade för Ini-Abasi Umotong som var snabb i reaktionen och rullade in 1–0 till hemmalaget.

Piteå, med stjärnan Madelen Janogy med från start men utbytt i den 68:e minuten, hade trots stundtals bra press fortsatt svårt att komma till lägen även i den andra halvleken och det var närmare en utökad ledning för hemmalaget än en kvittering.

1–0 stod sig dock matchen ut och Piteåspelarna får lämna Småland med tungt hängande huvuden. Laget är efter fyra segrar näst sist i tabellen på 16 poäng, två poäng upp till Växjö som klättrade till säker mark i och med segern.

Högre upp i tabellen jagar tabellfyran Linköping tredjeplatsen som i år innebär Europaspel. Borta mot Eskilstuna fixade man också tre viktiga poäng för att den chansen fortfarande ska leva. Linköpings Alva Selerud stod för matchens enda mål när hon från distans drog iväg en boll i krysset.

Kristianstad, som ligger på den åtråvärda tredjeplatsen, behåller dock avståndet på tre poäng ned till Linköping efter sin tunga 2–1-seger mot Rosengård.

Örebro klättrade samtidigt till en sjätteplats efter en 2–0-seger hemma mot Djurgården. Karin Lundin satte 1–0 i den 77:e minuten och utökade sedan själv på tilläggstid.

Fyra omgångar återstår av damallsvenskan.