Eklundhs första V75-dubbel

Av: TT

Publicerad:
Trav. Arkivbild.
Foto: Anders Kongsrud/www.hesteguiden.com
Trav. Arkivbild.

André Eklundh har varit proffstränare i åtta år. Just nu upplever han sin bästa tid inom travsporten. Segrarna har rasat in under hösten och på lördagen tog han sin första dubbel på V75-spelet.

– Det är helt otroligt, vilket flyt man har. Allting stämmer bara, det spelar ingen roll vad man gör, sade Eklundh.

Åbytränaren inledde V75-omgången med seger bakom Hobby de l’Iton som tränas av Sofia Aronsson. Ett drygt varv från mål avancerade han i tredjespår och fick sedan jobba hårt utvändigt om ledande Roofparty sista 600. Men han kopplade ändå greppet i början av upploppet och segern var klar sedan ledaren galopperade 150 meter frånmål.

– Jag trodde att jag hade kört för tidigt och att hästen skulle tröttna. Men ledaren travade inte bra 500 meter från mål och vi hade bra koll på den. Min häst var bra i dag, kommenterade Eklundh.

I den femte avdelningen ordnade Eklundh karriärens första V75-dubbel när han satte dit Walther På G, som han tränar själv. Det är alltid lite extra att vinna med hästar från det egna stallet.

Köptes på internet

Hästen köptes på internetauktion i slutet av september av Ola Persson, Växjö.

– Han har varit besvärlig hos andra tränare men vi har kommit helt rätt med honom. I dag var Walther jättefin. Han öppnade väldigt bra och var sedan hur lugn som helst i ledningen. Nu siktar vi på V75-final med honom, sade Eklundh.

I slutet av november i fjol köpte Rickard Svanstedt Walther På G för 77 000 kronor på ASVT:s internetauktion. Det blev bara 17 800 kronor inkört och Svanstedt valde att åter lägga ut hästen för försäljning.

Nu slog Ola Persson till och köpte sexåringen för endast 31 000 kronor. På fyra starter har det blivit tre segrar och 178 000 kronor inkört.

André Eklundh har vunnit 77 lopp i år och bättrar på rekordet från 2016 med 20 segrar. I prispengar har han kört in sex miljoner kronor.

Nya rekord

Det egna stallet har också slagit nytt rekord och närmar sig tre miljoner kronor inkört.

– Det är svårt att förklara flytet, men vi har hittat rätt i träningen på gården. Alla jobbar hårt och det är jäkligt roligt att gå till stallet varje morgon.

Baron Gift hade för en gång skull ett vettigt utgångsläge i Gulddivisionen och då blev det äntligen seger. Rickard Svanstedt körde till pets på första långsidan och hade sedan allt under kontroll. Segern blev säker efter att ha hållit farten fint över upploppet.

– Baron har varit långt nere men ändå kommit tillbaka flera gånger. Han har utvecklats lite varje år och nu blev det enkelt sedan vi fått ledningen. Han var lite trög kanske men svarade fint över upploppet, sade Svanstedt.

Förstapriset var 200 000 kronor och det saknads endast 54 000 kronor till miljonen i år.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN