Storsponsor kräver svar från Djokovic

Ingela Ahlberg/TT

Publicerad 2022-01-19

Novak Djokovic, iklädd en Lacoste-tröja, efter landningen i Belgrad.

Novak Djokovic har kommit hem till Serbien efter att ha sparkats ut ur Australien.

Världsettan i tennis har nu en del att förklara för sina sponsorer. Han riskerar att bli av med dem på grund av vaccinationsmotståndet – och förlora hundratals miljoner kronor.

Några Djokovicsupportrar hade mött upp utanför flygplatsen i Belgrad, men deras idol smet ut bakvägen. Stjärnans mamma Dijana har sagt till den nationella nyhetsbyrån att han nu ska vila upp sig i några dagar och inte göra några offentliga uttalanden.

En av 34-åringens främsta sponsorer försöker nu få tag på honom för att prata ut om händelserna i Melbourne där han nekades inresevisum eftersom han inte är vaccinerad mot covid-19.

Det är den franska klädfirman Lacoste som vill ha kontakt med Djokovic.

”Så snart som möjligt vill vi komma i kontakt med Novak Djokovic för att gå igenom händelserna kring hans vistelse i Australien”, skriver Lacoste i ett pressmeddelande, enligt flera medier.

Antivaxx-rörelsens omslagspojke?

Lacoste är säkert bekymrat med tanke på nästa grand slam-turnering, Franska mästerskapen i maj. För en ovaccinerad Djokovic lär knappast bli insläppt i Frankrike på grund av de just stärkta coronareglerna.

– Mycket kan hända till i maj, men det kommer inte att ges några undantag, har det franska idrottsdepartementet sagt om tennisturneringen på Roland Garros i Paris.

Marcel Knobil, ägare av varumärkesföretaget Superbrands, säger enligt The Telegraph att Djokovic kan förlora stora delar av sitt årliga sponsorstöd på motsvarande 271 miljoner kronor om han blir antivaxx-rörelsens omslagspojke.

Underminerat för vaccinering

I och med att Serbiens president Aleksander Vucic har visat sitt stöd för Djokovic kan han ha underminerat regeringens försök att få fler att vaccinera sig mot covid-19.

– Presidenten såg till att det fanns vaccin i god tid, men han är opportunistisk och nu har han inget emot att stödja ett fall som kan tolkas som ett lyft för anti-vaxxare, säger epidemiologen Zoran Radovanovic till Wall Street Journal.

I Serbien är ännu inte ens hälften av befolkningen fullvaccinerad.