Burman VM-femma: "Nästa år blir det medalj"

Lasse Mannheimer/TT

Publicerad 2021-03-07

Jens Burman blev femma när skid-VM avslutades med 50 kilometer klassiskt.

Ännu ett skid-VM utan svenska herrmedaljer.

Men den här gången med flera ljuspunkter.

Den största: Jens Burmans femteplats på femmilen.

– Nästa år tror jag att det blir någon medalj, säger Burman.

Noll medaljer i Seefeld för två år sedan. Noll medaljer också i Oberstdorf.

De svenska skidherrarna har haft några tunga år, men känslan efter nyss avslutade skid-VM är ändå bättre än på länge.

– Ja, det tycker jag. Vi har det kämpigt i herrlaget, men vi är på väg uppåt. Redan nästa år tror jag att vi har tagit ännu mer kliv. Och då tror jag att det blir någon medalj, säger Jens Burman med blicken riktad mot OS i Peking 2022.

"Blev soppatorsk"

På den avslutande femmilen var både han och William Poromaa med i täten från start.

Poromaa tröttnade så småningom, men Burman hade gett sig den på att göra upp om medaljerna.

Det räckte nästan hela vägen fram, men med tre kilometer kvar fick svensken ge sig när tempot stegrades i en av de tunga uppförskörningarna.

– Jag tog tyvärr slut där i sista backen, det blev soppatorsk. Det var synd, det kändes bra ända fram dit. Jag hade förhoppningar att det skulle bli någonting bra, men man ska orka de där sista kilometerna också, säger Burman.

Kramp i två mil

Han gick i mål som sexa, men uppgraderades sedan till en femteplats, 26-åringens bästa resultat i karriären, efter att norrmannen Johannes Høsflot Klæbo diskats.

– Det är det bästa på länge. Samtidigt vill man ju mer. Men det känns som att man tar små steg hela tiden. Och får man göra det kommer det kunna bli bra i framtiden. Då kommer jag kunna vara med och slåss i många lopp.

William Poromaa blev tolva och stod för ännu en fin insats i sitt första VM. Att han ens tog sig i mål var en styrkedemonstration.

– Det var tufft. Jag hade kramp i 20 kilometer så jag fick åka och spela med krafterna för att ta mig i mål. Det var gånger där jag trodde att jag skulle vara tvungen att stanna och stretcha, men jag är nöjd, säger Poromaa.

Han har också goda tankar om framtiden.

– Att komma hit och få de här resultaten på mitt första VM, det bådar gott. Det är skönt att komma hit och känna att man närmar sig.