HIF i ekonomisk kris – elitlicensen hotad

Reporter: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Helsingborgs lagkapten Andreas Granqvist. Arkivbild.
Foto: Adam Ihse /TT
Helsingborgs lagkapten Andreas Granqvist. Arkivbild.

Coronakrisen slår hårt mot Helsingborg IF.

Den allsvenska klubben ser redan nu ett intäktstapp på minst 8,6 miljoner kronor och elitlicensen är hotad.

– Våra beräkningar pekar mot att vi skulle gå 17 miljoner kronor back 2020 om allsvenskan startar i början av juni, säger Helsingborgs ordförande Krister Azelius på en presskonferens enligt Kvällsposten.

Herrarnas allsvenska skulle ha startat till helgen men har skjutits fram i minst två månader på grund av den globala pandemin. Enligt Aftonbladet har det gjort att HIF bland annat förlorat 2,6 miljoner i beräknade publikintäkter och 6 miljoner i minskade sponsorintäkter.

– Corona slår skoningslöst på alla håll och kanter. Och för oss får det mycket mer långtgående konsekvenser än man först tror kanske, säger Azelius enligt Aftonbladet.

Permitteringar väntar

HIF gick in i året med 2 miljoner kronor i eget kapital, men skulle om kalkylen stämmer alltså avsluta året med ett negativt eget kapital på 15 miljoner kronor. I så fall skulle elitlicensen vara rökt och föreningens existens i stor fara, konstaterar Azelius.

Regeringen har hittills utlovat ett ekonomiskt stödpaket på 500 miljoner kronor till idrotts-Sverige, men Helsingborg räknar med att det inte kommer att räcka. Om tio dagar hoppas HIF ha kommit fram till en plan för hur klubben ska ta sig ur den akuta ekonomiska krisen, men redan nu står det klart att det kommer att ske permitteringar av personal och spelare, skriver Aftonbladet.

Tia i allsvenskan

Spelarnas fackliga representant, Andreas Landgren, var på plats på presskonferensen.

– Vi för diskussioner i truppen hela tiden. Det handlar inte om vi ska hjälpa till utan hur vi ska hjälpa till, säger han.

Redan sedan tidigare har Helsingborg haft bekymmer med sin ekonomi. Trots det slutade Skånelaget förra året på en tiondeplats i allsvenskan.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN