Kulusevski och fem andra snackisar i Serie A

Patrik Dokk/TT

Publicerad 2020-09-18

Juventus har vunnit Serie A nio gånger i rad. Kan Dejan Kulusevski hjälpa laget till en tionde titel? Arkivbild.

Den italienska fotbollsligan Serie A är hetare än på många år.

Full av svenskar, profilstarka ägare och stjärnor.

Här är sex snackisar inför helgens premiär.

+ Svenskarna

Dejan Kulusevski i Juventus, Albin Ekdal i Sampdoria, Robin Olsen i Roma (än så länge), Mattias Svanberg i Bologna och förstås Zlatan Ibrahimovic i Milan. Svenskarna har etablerat sig på riktigt i Italien och Serie A de senaste åren, vilket har synts i landslaget.

Likt en god samarit skänker Ibrahimovic ett år till av sin fotboll till Milan och med sig har han unge Hammarby-talangen Emil Roback, men denna säsong kommer alla svenska ögon – många av de italienska också – riktas mot supertalangen Kulusveski. Italienarna utsåg 20-åringen, då i Parma, till ligans bästa unga spelare förra säsongen. Kan han bygga vidare på sin succé i Juventus när han nu kommer att flankera världsspelaren Cristiano Ronaldo?

+ Juventus – jätten Goliat

Ut med det gamla, in med det nya. Det var Juventus melodi redan förra sommaren, då trygge tränaren Max Allegri fick sparken till förmån för den spännande Maurizio Sarri. Men trots att Juventus vann Serie A för nionde året i rad blev det varken särskilt underhållande fotboll eller någon Champions League-titel.

Därför höjde Juventus insatsen och anställde den totalt oprövade Andrea Pirlo som tränare. Flera veteraner har fått lämna och truppen har fått en sundare åldersstruktur – Dejan Kulusevski är ett exempel på det – och förhoppningen är att Pirlo ska göra för Juventus vad Zinedine Zidane gjorde för Real Madrid. Detta tack vare den respekt han har i truppen, sin relativa ungdomlighet och faktumet att han vann Champions League två gånger om som spelare.

+ Inter – utmanaren David

Succégänget Atalanta, ett imponerande Lazio, ett alltid lurigt Napoli eller ett oväntat formstarkt Milan? Nej, i år är det Inter som är den självklara utmanaren. Det är kanske orättvist att jämföra en storklubb med den bibliska karaktären David, men nog är alla utmanare underdogs efter nio raka titlar till Juventus.

Efter svidande kritik mot klubbledningen såg tränaren Antonio Conte ut att vara på väg bort, men nu verkar han stanna i klubben efter ett långt kvartssamtal med ägaren. Laget har förstärkt och Inter får vila en extra vecka på grund av sin medverkan i Europa League-finalen. Därmed kommer Inter att vara redo att bygga vidare på fjolårssäsongen från första sekund, medan Juventus förväntas forma en ny identitet och ett nytt anfall under Andrea Pirlo. Nu eller aldrig, är känslan kring Inter.

+ Gasperinis revolution

En gång i tiden var han känd som backen som slog upp läppen på Maradona. Numera är Gian Piero Gasperini anledningen till att det i fotbollssändningar tjatas om "man-man-markering" som att det vore 1980-talet igen. Tränaren Gasperinis taktiska triumf med Atalanta – en uppskruvad version av en till synes förlegad försvarsmodell, blandat med blixtrande anfallsfotboll – är inte längre någon hemlighet. Atalanta pressar stenhårt över hela planen och är beredda att ge bort tre mål för att göra fyra.

Förra säsongen var Atalanta första lag på nästan 70 år att ha tre spelare som gjorde mer än 15 mål i ligan. Gasperinis fotbollsideologi tog Atalanta till två raka tredjeplatser i Serie A och kvartsfinal i Champions League. Men kan klubben fortfarande överraska, nu när alla vet hemligheten?

+ Publiken

Italien var det europeiska epicentret för covid-19 i början av pandemin. Alla minns rapporterarna om överfulla sjukhus, hemskt hårda beslut i vilka som skulle prioriteras i vården och städer med folktomma gator. Men efter tre månader lugnade det sig rejält och Serie A-klubbarna har blickat mot andra länder som har börjat bjuda fansen tillbaka till arenorna.

Upp till 1 000 åskådare har tillåtits se försäsongsmatcherna på plats och förhoppningen är att publiken ska återvända i någon mån när säsongen nu rullar i gång. Men det bromsas från politiskt håll.

– Vi får se vad som händer när skolorna öppnar, säger idrottsministern Vincenzo Spadafora.

Likt resten av världen mår de italienska fotbollsklubbarna dåligt utan publikintäkter, men efter katastrofen i våras lär det skyndas långsamt.

+ Nykomlingarna

I 114 år har La Spezia, beläget på den italienska rivieran ett stenkast från turistdestinationen Cinque Terre, haft sin lokala fotbollsklubb att heja på. Men först nu gör Spezia Calcio debut i Serie A. Bakom kulisserna är det den superyacht-ägande oljemiljardären Gabriele Volpi – en Italienfödd affärsman med nigerianskt pass som det krävs kunskaper i postkolonial teori för att förstå fullt ut – som har byggt ihop den moderna versionen av laget.

I övrigt är det desto charmigare. Lagets Tysklandsfödde tränare Vincenzo Italiano (!) fick sin tränarlicens först i måndags, precis som Andrea Pirlo, och klubben kommer inte ens att få inleda säsongen hemma i La Spezia. Detta då Stadio Alberto Picco bara tar in drygt 10 000 åskådare och inte håller måttet för Serie A. I stället får laget spela i Cesena – på andra sidan Italien. Utöver La Spezia är även Benevento och Crotone tillbaka i finrummet.