Uefa riktar skarp kritik mot Fifas VM-planer

TT

Publicerad 2021-09-22

Frankrike vann herrarnas VM 2018. Arkivbild.

Fifa vill se VM vartannat år, men har svårt att få med sig fotbollsvärlden på tåget. Nu riktar Uefa skarp kritik mot Fifa.

Det är ingen hemlighet att det europeiska fotbollsförbundet (Uefa) motsätter sig planerna som internationella fotbollsförbundet (Fifa) smider kring en tätare mästerskapskalender.

I ett uttalande skriver Uefa nu att man ser flera faror med planerna. Bland annat att värdet på VM skulle urvattnas om det arrangeras vartannat år, och att det skulle ta bort en del av den mystik som finns kring världens största fotbollsevenemang. Uefa skriver också att svagare länder drabbas om man i allt högre grad ersätter regelbundna matcher med finalturneringar, dit endast de bästa länderna kvalificerar sig.

Kritiken handlar också om hur spelarna ska orka med mästerskap varje sommar – Fifa vill att även EM ska avgöras vartannat år – och att damernas mästerskap riskerar att hamna i skymundan om de måste avgöras tätt intill herrmästerskap.

”Det här är bara några av flera allvarliga anledningar till oro som Fifas förslag orsakar vid en första anblick”, skriver Uefa.

Uefa efterlyser en dialog mellan fotbollens olika intresseorganisationer, kring hur den internationella kalendern ska vara utformad. För drygt en vecka sedan bad Uefa och dess 55 medlemsförbund om ett möte med Fifa, för att diskutera frågan. Fifa har hittills inte svarat, skriver Uefa.