Färjestad vann trots motorhaveri

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Färjestad tog säsongens första trepoängare hemma mot Linköping.
Foto: Tommy Pedersen/TT
Färjestad tog säsongens första trepoängare hemma mot Linköping.

Rivstarten gav 3–0.

En ”brutal” svacka betydde 3–3.

Sedan räddade Daniel Viksten Färjestad, som tog säsongens första trepoängare via 5–4 mot Linköping.

– Väldigt skönt, säger matchhjälten.

Det var bottenmöte i SHL-ishockeyn i Karlstad. Varken topptippade jumbon Färjestad eller nästjumbon Linköping hade bokförts för en enda trepoängare under serieupptakten.

Hemmalaget, som stöttades av de sedvanliga 50 åskådarna på läktaren och ytterligare några hundratal i arenans restauranger och loger, var fast beslutet att ändra på sitt dystra facit.

Man kan säga att Färjestad rivstartade som en klassisk tysk sportbilsmodell. Efter 9.11 (!) var den gröna Porschen framme vid en 3–0-ledning.

Carl Jakobsson öppnade målskyttet, Michael Lindqvist spädde på med sin fjärde fullträff för säsongen och Martin Johansson slog in en retur bakom SHL-debuterande Linköpingsmålvakten Jussi Rynnäs.

– Det kändes i omklädningsrummet. Vi var verkligen taggade och tog kommandot direkt, säger Daniel Viksten.

Efter den lysande inledningen skar motorn.

Bara Linköping

Linköpings tränare Bert Robertsson tog timeout, skickade in Niklas Lundström mellan stolparna i stället för Rynnäs – och fick önskad effekt.

Patrik Lundh, på gästernas första avslut på mål, och Mikael Frycklund stod för två snabba reduceringar och bortalaget tog över matchen totalt.

Efter den bedrövliga inledningen testade Linköping hemmamålvakten Henrik Haukeland 48 gånger. Färjestad, som hade skjutit sju skott fram till 3–0, mäktade med åtta avslut till under resterande 50 minuter.

– Måste vi snacka om det? Det var brutalt. I andra perioden var det bara Linköping. Det var med nöd och näppe vi höll ledningen. Haukeland räddade oss, säger Daniel Viksten. 

”Är unikt”

I början av tredje perioden var Linköping i kapp. Målkungen Broc Little fick chansen ur dålig vinkel – och tog den.

Där och då pekade allt på bortaseger, men idrotten är ju inte alltid logisk.

Daniel Viksten hade siktet inställt sedan tidigare och när han fick chansen i ett två mot en-läge hittade han rätt för femte gången den här säsongen.

Jesse Virtanen satte 5–3 i tom bur och Broc Little fastställde slutresultatet.

– En stor lättnad. Vi visar stark karaktär men har en del att slipa på, säger Viksten.

I Linköpingslägret var det dystert.

– Vad fan håller vi på med första tio? När vi är bra är vi fruktansvärt bra. Vi spelar ut dem fullständigt men lyckas ändå förlora. Det är unikt, säger lagkaptenen Jonas Junland.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN