"Killarna kommer gå sönder efter 20 minuter"

Anton Johansson/TT

Publicerad 2021-01-19

SvFF ska diskutera Newroz FC mot Umeå FC på onsdag. Arkivbild.

Newroz FC ska kvala till Svenska cupen mot Umeå FC.

Men division 3-klubben har begärt att antingen flytta matchen – eller att båda lagen får en direktplats till gruppspelet.

– Vem som helst kan tippa att vi kommer att torska med 0–20, säger klubbens sportchef Daniel Acat.

Newroz FC är en seger ifrån att möta Djurgården, Kalmar och Brage i Svenska cupens gruppspel. Enligt schemat ska man möta Umeå FC, som åkte ur superettan i höstas, i en avgörande kvalmatch 31 januari.

Men förutsättningarna har inte varit de bästa för Newroz FC, som hör hemma i Stockholmsförorten Bredäng.

– Vi vill såklart spela matchen och försöka att vinna den. Men vi har inte haft rätt förutsättningar och anser att det är orättvist. Jag ska kanske inte säga helvete, men vi har gått igenom mycket de senaste tre-fyra veckorna, säger Daniel Acat.

"Massa grejer"

Newroz spelar till vardags i division 3 norra Svealand och har därför drabbats av restriktioner kring träning och matcher till följd av pandemin.

– Det har varit massa grejer. Vi har inte hunnit träna som ett lag och vi har tappat spelare. Sen har vi hämtat in spelare men de har inte ens fått träna ihop. Hur ska vi möta ett lag som precis har åkt ur superettan? Vem som helst kan tippa att vi kommer att torska med 0–20. Vi är inte tränade, säger Acat.

Från och med 11 januari räknas dock Svenska cupen-lag som ett undantag. Det gör att det Newroz FC bedriver i nuläget klassas som "yrkesmässig idrott".

– Vi fick undantag och gick till Stockholm stad med den informationen, men det blev problem tills de förstod. Det har varit mycket fram och tillbaka och konstig kommunikation. Det har bara blivit fel med allting, säger Acat.

"Kommer dra korsbandet"

Med drygt två veckor till match har man hunnit med att träna två gånger.

– Skulle vi spela mot ett division 1-lag, då skulle killarna gå sönder efter 20 minuter. Vi är otränade, så enkelt är det. Folk kommer att dra korsbandet och bli skadade. Jag har själv varit fotbollsspelare och det blir inte roligt liksom, säger han.

Klubbens sportchef berättar att man har varit i diskussion med Svenska fotbollförbundet där man har framfört två alternativ. Det ena är att skjuta på kvalmatchen, och det andra är att placera både Umeå FC och Newroz FC direkt i svenska cupens gruppspel – utan att kvala.

– Jag tror att de flesta lagen kommer att vilja köra en extramatch. Vi spelar i division 3 och det är inte så att allsvenska lag kan vara rädda för oss. För dem är det ju kul att möta ett division 3-lag och testa unga spelare, säger Acat.

Svenska fotbollförbundets tävlingskommitté kommer att ta upp frågan på ett möte under onsdag morgon.