Agenten tror inte på spelarköp i sommar

Av: TT

Publicerad:
Förra säsongen värvades både Tobias Sana och Hosam Aiesh till IFK Göteborg under sommaren. I år kan det bli svalare aktivitet. Arkivbild.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Förra säsongen värvades både Tobias Sana och Hosam Aiesh till IFK Göteborg under sommaren. I år kan det bli svalare aktivitet. Arkivbild.

TT-SPORT

Allsvenskan blöder ekonomiskt och flera lag har genomfört lönesänkningar – BK Häcken har till och med köpstopp.

Coronapandemin kan leda till den lugnaste transfersommaren i Sverige på länge.

– Jag blir förvånad om det blir mer än två spelarköp, säger fotbollsagenten Patrick Mörk.

Hammarby har delgivit att coronakrisen i värsta fall kan leda till ett bortfall på upp emot 70 miljoner kronor. BK Häcken räknar med att göra ett negativt resultat på 40 miljoner kronor.

De allsvenska klubbarna genomgår ett ekonomiskt stålbad. Det har lett till permitteringar, lönesänkningar och i vissa fall uppsagd personal.

En ytterligare effekt av den ekonomiska krisen är att det förmodligen kommer att bli den lugnaste transfersommaren i Sverige på många år.

Spelaragenten Patrick Mörk har varit med och gjort stora affärer med allsvenska klubbar i ett stort antal år. Han vittnar om att oron är stor hos många.

– Klubbarna är också väldigt bromsade av permitteringar, sänkta löner på spelare och ledare, samt att man kanske måste säga upp personal. Då är det väldigt tufft att i det läget gå ut och köpa en ny spelare. Både det faktum att det sinar i kassan och den etisk-moraliska aspekten kommer att kyla ner transfermarknaden enorm mycket, egentligen överallt, säger Mörk.

I måndags var han med och tog den nigerianske U-landslagsmannen Akinkunmi Ayobami Amoo från Sidos FC till Hammarby. Han tror att det är en av få övergångar som kommer att göras till allsvenskan i sommar.

– Jag tror det kommer att bli ett absolut minimum av spelarköp. Man får skilja på köp och fria transfers här. Det går alltid att motivera att ta hem en spelare på fri transfer så som Ola Toivonen till Malmö eller Nahir Besara till Örebro. Men att betala en ganska stor transfersumma... Blir det mer än två spelarköp blir jag förvånad, säger han.

Tar hjälp av investerare

IFK Göteborg är en av de klubbar som både har värvat spelare (Jakob Johansson och Alexander Farnerud), vidtagit lönesänkningar och tvingats säga upp två personer. Förklaringen till klubbens agerande stavas nyemission.

Med hjälp av villiga investerare har de med hjälp av en nyemission i IFK GBG Transferintressenter AB kunnat värva utanför ramarna av klubbens ekonomi. Den har täckt både lön och sign-on för de spelare som har kommit in under våren.

– Det är en riktad investering och det påverkar inte klubbens ordinarie ekonomi. Det vi har sagt är att vi inte kommer att kunna göra förstärkningar inom ramen av klubbens ekonomi. Så var det redan innan Jakob och Alexander kom, säger klubbchefen Max Markusson.

TT: Tror du att det generellt kommer vara mindre aktivitet på den svenska transfermarknaden i sommar?

– Det är lite svårt att svara på det. Den svenska aktiviteten kommer vara beroende av den europeiska. Kommer den europeiska i gång, att någon klubb tappar spelare och behöver ersätta, kommer de ju behöva ersätta.

Fler försäljningar

För TV4:s Fotbollskanalen har BK Häckens sportchef Sonny Karlsson tidigare berättat att han har köpstopp i sommar.

Även om det blir få spelarköp är Patrick Mörk dock betydligt mer positiv i sin prognos kring försäljningar. Han hoppas och tror att flera försäljningar kommer att bli av.

– Jag tror transfersummorna kommer att gå ner, men jag tror inte att de svenska klubbarna kommer att göra några prisdumpningar. Det kommer alltid att finnas klubbar där ute som har pengar. En aspekt är att svenska spelare är billigare än många andra. Du kanske inte har möjlighet att köpa en Ligue 1-spelare för 100 miljoner, då går man kanske på en allsvensk spelare för en tredjedel i stället. Jag tror det kommer att bli överraskande bra försäljningar från allsvenskan, det är min känsla.

Publicerad: