Norrköpings fasta situationer avgjorde

Marie Hallman/TT

Publicerad 2021-09-22

Norrköping bortaslog Sirius med 4-2.

Sirius bjöd på lir och energi men IFK Norrköpings satte sina fasta situationer. Det vägde tyngre och ”Peking” har nu fortsatt häng på topplagen efter 4–2 mot Sirius i en händelserik match i Uppsala.

– Klart att vi har sikte på topp tre men nu är det match för match som gäller, sedan får vi se hur det går, säger Norrköpingsmittfältaren Kristoffer Khazeni till Discovery plus.

Snacket inför matchen handlade mest om polisens beslut att inte tillåta banderoller, stora overheadflaggor och liknande tifomaterial på läktarna.

Ett beslut som Sirius motsatte sig som klubb och replikerade mot då man lät några fans svinga fanor ute vid mittcirkeln inför avspark i stället, samtidigt som gästande IFK Norrköping höll upp en banderoll med texten ”Rädda svensk fotboll” i solidaritet med hemmalaget.

Sirius fans protesterade å sin sida genom ovanligt mycket blåsvart pyroteknik precis innan avspark men när röken skingrats och matchen väl kom i gång var det högt tempo direkt.

Sirius tog ledningen

Tempot gynnade Sirius som snabbt fick i gång en fin press och stressade gästerna.

När Norrköping bjöd på en misslyckad rensning fram till fötterna på Moustafa Zeidan tog 23-åringen vara på den och pricksköt in 1–0 från 19 meter.

– Ett bra skott! Jag får inte den bästa förstatouchen men försöker få mer precision än kraft på bollen så det blev ett bra tillslag, sade Siriusmittfältaren till Discovery plus i halvtidspausen.

Men det vackra målet och Sirius anfallsvilja räckte inte långt när Norrköping var effektivt i sina fasta situationer, den del i spelet där Sirius är omvittnat svagt.

I 20:e minuten frisparkades bollen in i straffområdet, nickades ner och skarvades vidare till Norrköpingsförsvararen Linus Wahlqvist som vispade in kvitteringen vid bortre stolpen.

Fyra minuter senare kom 2–1 efter att Jonathan Levi tvingat Siriusmålvakten Hannes Sveijer till en riskabel räddning vid bortre stolpen, följt av en retur ut till Carl Björk som ostörd fick raka in returen.

Norrköpings skyttekung Samuel Adegbenro hann även få ett drömmål avblåst i slutet av första halvlek, då han kom åt bollen med armen när han plockade ner den i farten.

Men det var bara ett mindre hack i ”Pekings” skiva den här kvällen.

Andra halvlek inleddes med försening på grund av en medicinsk incident på bortaläktaren, men när spelet väl kom i gång kom även Norrköpings tredje mål på en fast situation. En hörna från Jonathan Levi skarvades in mot mållinjen och avslutades med att den flipprande bollen studsade via en förvånad Carl Björk och in.

”Jäkla go i laget”

Det blev ett spelmål också från Norrköpings sida, då Kristoffer Khazeni i 71:a minuten öste på i en spelvändning, sprang genom ett trött Siriusförsvar och elegant placerade in 4–1-målet längs med marken.

Och nu är siktet låst på de fyra topplagen. Khazeni vet vad som ska ta sitt lag ikapp och förbi:

– Att vi (i de tre senaste matcherna) har fått till en jäkla förstapress. De andra har jäkligt svårt att spela sig ur den och sedan är vi skickliga med boll. Det är en kombination av det och att vi har ett jäkla go i laget där vi gör allt för varandra.