Spel kan ha dämpande effekt på mardrömmar

Publicerad:
Uppdaterad:

Forskare pekar ut samband mellan spelande & drömmar

Drömfångare? Resultatet av en ny studie tyder på att soldater som spelar spel får lindrigare mardrömmar. På bilden: ”Battlefield 3”.
Drömfångare? Resultatet av en ny studie tyder på att soldater som spelar spel får lindrigare mardrömmar. På bilden: ”Battlefield 3”.

Soldater med krigserfarenhet plågas ofta av mardrömmar.

Men nu kanske forskarna hittat ett botemedel.

Nämligen tv- och datorspel.

Kan spel förhindra soldater från att få mardrömmar?

Antagligen inte, men en forskningsstudie från American Psychological Association påvisar en spännande skillnad mellan hardcore-spelande soldater och soldater som inte spelar lika mycket. De svarande i undersökningen är alla före detta soldater från den amerikanska och kanadensiska militären, har haft liknande stridserfarenhet och har inte erfarit post-traumatisk stress.

Välgörande betydelse

Enligt forskarna, som har analyserat soldaternas senaste militära drömmar, hade de 22 som inte spelade så mycket mer hotfulla drömmar än de 64 som var vana gamers. De senare var dessutom aktiva deltagare i sina drömmar, medan de som sällan spelade betecknade sig själva som passiva offer.

Forskarna menar att spel alltså kan vara av välgörande betydelse för soldater, och att vanan att slå tillbaka och vinna i spel kan föras över till John Blunds värld. Mer forskning på det här området behövs dock innan man kan säkerställa sambandet.

Spel kan utveckla intelligens

Spel har tidigare kopplats samman med andra positiva effekter. Spelare har ofta visat sig ha bättre koordination mellan öga och händer än de som inte spelar, det är väldigt svårt att distrahera gamers, och dessutom anses spel också kunna utveckla intelligens. Våldsamma spel har även påståtts vara ett bra sätt för folk att kanalisera sin stress och aggressioner.

Och 2010 släpptes en studie som konstaterar att de som spelar spel som går ut på att rädda och hjälpa människor oftare hjälper sina medmänniskor i verkliga livet.

Jonas Högberg

Publicerad: