Skruvad kapitalismkritik med PS1-rötter

Uppdaterad 2014-08-05 | Publicerad 2014-08-04

Klassiska Oddworld: Abe’s oddysee har kvar sitt furiöst bultande Tage Danielsson-hjärta

PLATTFORM ”Sanningen är konstigare än fiktionen”, lär Mark Twain ha sagt. I klartext menade han att fiktionen är låst, tvungen att förhålla sig till alla tänkbara möjligheter, medan sanningen är obunden.

Det är inte en särskilt munter tes om man heter Lorne Lanning och har skapat en värld som heter – Oddworld. Vars ”konstigaste” inslag är ett folkslag som gärna använder sig av pruttar när de kommunicerar.

Kritik mot globaliseringen

Men ”Abe’s oddysee”, det första spelet i ”Oddworld”-serien, är även – utöver ett lustigt och udda plattformsspel – en kritik mot globalisering, kapitalism, den eskalerande köttindustrin och västvärldens utnyttjande av ursprungsbefolkningar. Föreställ dig en korsning mellan ”Avatar” och ”Soylent green” och du är hemma.

Det här är ett spel som drivs av ett furiöst bultande Tage Danielsson-hjärta, som vill åskådliggöra orättvisor med hjälp av plattformspussel och dumglada kommentarer. ”Abe’s oddysee” lider således ingen brist på charm, men det märks att det ursprungligen är ett Playstation 1-spel. Här finns till exempel en del bisarra designfel, främst exemplifierat av beslutet att slänga in tutorialen i mitten av spelet (!). Många av gåtorna utgår dessutom från det förhatliga trial & error-konceptet, men som tur är finns ett quick save-system implementerat den här gången.

Snyggt – och hyfsat roligt

Just Add Water, spelstudion som hanterat remaken ”New ’n’ tasty”, har på det stora hela gjort ett fint jobb (även om de borde ha finjusterat den klumpiga kontrollen en aning). ”Abe’s oddysee” är i sitt nya utförande bländande snyggt och hyfsat roligt att spela.

Och som en lätt skruvad spegel riktad mot vår egen världs missförhållanden är Lorne Lannings verk fortfarande lika aktuellt.

Kanske är det just så man skapar den konstigaste fiktionen.